Volledig scherm
Gradus Hempenius afgelopen weekeinde namens Excelsior'31 in actie tegen FC Twente. © Bert Kamp

Amateurvoetbal: zuinigheid troef bij Excelsior'31

RIJSSEN - De missie dit seizoen voor hoofdklasser Excelsior'31? Eindigen bij de eerste vijf. „Tot op laatst meedoen is droomscenario.”


De prijsuitreiking op de tribune zag er wat troosteloos uit, met een handjevol publiek als decor. Maar voor Excelsior ’31 is de eerste prijs van het seizoen binnen. De hoofdklasser toonde zich donderdag en zaterdag op het eigen Fletcher TOP Toernooi beter dan de opponenten. Vooral dankzij shoot-outs, die de organisatie toevoegde als alternatief voor penalty’s. Daarbij krijgt de speler van grotere afstand enkele seconden de kans om de keeper te passeren in plaats van rechtstreeks op doel te schieten vanaf 11 meter. „Die mogen ze van mij toevoegen aan de hoofdklasse”, grapte aanvaller Gradus Hempenius na de gewonnen finale tegen FC Twente onder 19.
Tot drie keer toe trok Excelsior, na een 0-0 stand binnen de reguliere speeltijd, met de alternatieve beslissingsvorm aan het langste eind. Slechts één keer werd met 4-0 gewonnen, van HVV Tubantia. Daarbuiten regeerde de tweezijdige zuinigheid. De ploeg kwam nauwelijks tot scoren, maar incasseerde geen treffer. Wat het zegt? Niet veel. „Want we zijn nog maar vijf trainingen onderweg”, weet Hempenius.
Desondanks is de hand van de trainer al zichtbaar voor de selectie. Hoog druk zetten is dit seizoen het devies, de tegenstander dwingen tot het spelen van de lange bal. „En natuurlijk willen we dominant voetballen”, vertelt Peter Wesselink, de nieuwe trainer. „Maar dat wil iedere trainer.”

Mutaties
Na een teleurstellend seizoen staat Wesselink voor de taak om Excelsior weer te doen schitteren. De Rijssenaren hielden de ploeg echter niet intact. Doelman Arjan Kok hing z’n handschoenen aan de wilgen, terwijl Joran Pot de overstap maakte naar DVS ’33 en Simon Baysoy inmiddels bij DOS ’37 speelt. In Melvin Koetsier vond de club een nieuwe doelman, routinier Hielke Penterman maakte kort voor het verstrijken van de overschrijvingstermijn de overstap van SVZW naar Rijssen. Naast verdediger Lars Kamperman Leferink en middenvelder Boy Boeloerditi voegde Excelsior een aantal jeugdspelers bij de selectie. „Daartussen zitten spelers die me in positieve zin verrast hebben”, vertelt Wesselink. „Dat is dan weer het voordeel dat je op dit toernooi gedwongen wordt om alle spelers te gebruiken.”

Achterban
De achterban smacht naar een succes. Promotie naar de derde divisie hoort voor Excelsior, met alle randvoorwaarden op de Koerbelt, het minimale te zijn. Maar vreemd genoeg is de selectie nog niet op de hoogte gebracht van een doelstelling, zo blijkt. Althans, Hempenius weet van niets. „Of ik moet er niet bij zijn geweest toen dat verteld is”, zegt hij. „Al ga ik ervan uit dat dat meedoen tot het laatst is, eindigen in de top van de ranglijst. Dat hoort toch bij Excelsior?” Wesselink weet al wel wat de opdracht is. „Eindigen in de top vijf”, luidt de zuinige ambitie van de club. „Het droomscenario is tot op de laatste dag meedoen om promotie. Ja, de hoofdklasse is behoorlijk minimaal voor een club als Excelsior. Maar er ligt een plan voor de komende drie jaar.”

Het zal afhangen van blessures, weet Hempenius. De selectie voor komend seizoen is weliswaar breed, maar loopt niet over van kwaliteit. „Twee jaar geleden hadden we een selectie van achttien man. Alle achttien spelers waren toen top. Dat is inmiddels niet meer zo”, weet Hempenius. „Ieder jaar wordt het iets minder. Dat zie je overal. Inmiddels hebben we een sterke kern van zo’n twaaf, dertien spelers.”

Tegenvaller
Hoewel Wesselink erom bekendstaat een selectie lang ‘heel’ te kunnen houden, staat de eerste tegenvaller al voor de deur. Aanvaller Hakim Ezafzafi moet geopereerd worden. „Hakim loopt al tijden met z’n knie te hannesen”, weet de trainer. „Uit een scan is gebleken dat het te maken heeft met kraakbeen in z’n knie. Ik houd er rekening mee dat we hem pas na de winterstop terugzien. Dat is natuurlijk al direct een belangrijke speler die we moeten missen.”

Amateurvoetbal