Volle bak vorig seizoen bij TVO - Sportclub Overdinkel. Beide teams hadden op de slotdag kans op de titel. TVO werd kampioen.
Volledig scherm
Volle bak vorig seizoen bij TVO - Sportclub Overdinkel. Beide teams hadden op de slotdag kans op de titel. TVO werd kampioen. © OrangePictures/Marcel ter Bals

De laatste speelronde in het amateurvoetbal: het had zo mooi kunnen zijn

Normaal gesproken was komend weekeinde de laatste speelronde in het amateurvoetbal. Daarna volgden nog spannende potjes in de nacompetitie voor vele toeschouwers in telkens weer een prachtige ambiance. Het liep vanwege het coronavirus totaal anders.

Zaterdag 23 en zondag 24 mei 2020: het zou eigenlijk een speciaal weekeinde in het amateurvoetbal zijn. De laatste keer volle bak, ruim 140 clubs uit de regio die moesten spelen. Een greep uit het oorspronkelijke programma van zaterdag:
Hoofdklasse B: Staphorst – DETO (ongetwijfeld voor DETO, al jaren strijdend voor handhaving, belangrijk)
Eerste klasse D: SVZW – DOS’37 (derby met wellicht voor SVZW nog grote belangen)
Vierde klasse D: ATC’65 – Daarlerveen (topper om misschien de titel? Of zou De Zweef die al hebben?)

Voor aanstaande zondag zou de keuze ook reuze zijn geweest. De laatste wedstrijd van het zondagteam van Quick’20, De Zweef en Rigtersbleek bijvoorbeeld. Derby’s in onder meer Hengelo en Enschede. En natuurlijk eventuele kampioenen. Werd het KOSC of toch nog een andere ploeg in 4A? UDI of Reünie in 4B? Een jaar geleden werd het een ontknoping om van te smullen. Dat begon al met de voorpret in De Twensche Courant Tubantia van vrijdag 24 mei 2019.

TC Tubantia in aanloop naar de laatste speelronde van een jaar geleden.
Volledig scherm
TC Tubantia in aanloop naar de laatste speelronde van een jaar geleden. © Robin Campmans

Dit seizoen geen spanning en sensatie en geen liveblog. In plaats van praten over het kampioenschap gaat het deze tijd over anderhalve meter afstand houden. Teams trainen weer, dat is in ieder geval iets. De belangrijkste vragen? Wanneer mogen ‘we’ echt weer voetballen zoals het hoort? Volgens de planning kunnen officiële sportwedstrijden en competities vanaf 1 september plaatsvinden zonder publiek. Tot die tijd? Half juni maakt de KNVB de indeling voor komend seizoen bekend, dat levert ongetwijfeld discussie op. Datzelfde geldt voor de overschrijvingen. Voor spelers die nog twijfelen: je hebt tot en met 15 juni de tijd om over te stappen naar een andere club. 

Sensatie

Om toch ook nu een heel klein beetje het ontknopingsgevoel te krijgen, vorig jaar was er veel spektakel op het einde. Excelsior’31 werd na een krankzinnig slot toch nog kampioen van de hoofdklasse, in andere competities gebeurde er ook van alles. Bekijk hieronder de titelfeesten uit de krant van maandag 27 mei 2019.

La Première werd kampioen van de vijfde klasse A.
Volledig scherm
La Première werd kampioen van de vijfde klasse A. © TC Tubantia
Borne (4A) en TVO (4B) kampioen.
Volledig scherm
Borne (4A) en TVO (4B) kampioen. © TC Tubantia
Eilermark: kampioen van de derde klasse A.
Volledig scherm
Eilermark: kampioen van de derde klasse A. © TC Tubantia

Amateurvoetbal