Volledig scherm
Wim Woudsma van Go Ahead Eagles baant zich een weg tussen PEC Zwolle-verdedigers Rinus Israël links en Carry Steinvoort door.

Go Ahead Eagles-icoon Wim Woudsma (61) overleden

NIJVERDAL - Hij was 14 seizoenen boegbeeld bij GA Eagles. En later trainer bij onder meer De Zweef, Hulzense Boys en Enter Vooruit. Wim Woudsma is op 61 jarige leeftijd overleden. Hij was ongeneeslijk ziek.

Hij kreeg het voetbal met de pap­lepel ingegoten. Zijn vader Kas Woudsma was keeper, die in de jaren 50 en 60 26 interlands onder de lat stond bij het Nederlands zaterdagelftal. Uit geloofsovertuiging voetbalde de doelman, die aanvoerder was van DES Nijverdal, niet op zondag.

376 duels voor Eagles

Wim Woudsma speelde in zijn jonge jaren bij Hulzense Boys en kwam via het Twents jeugdelftal bij Go Ahead terecht. De verdedigende middenvelder speelde van 1976 tot 1989 376 competitieduels voor Go Ahead Eagles. Daarmee heeft hij na clubicoon John Oude Wesselink (446) de meeste wedstrijden in het roodgeel achter zijn naam staan.

De Nijverdaller, die ook nog negen interlands speelde voor Jong Oranje, beëindigde zijn professionele voetballoopbaan bij NEC. In 1980 was hij nog dicht bij een transfer naar Feyenoord. Maar de Deventer club wilde hem niet verkopen ondanks een bod van een half miljoen gulden.

Hulzense Boys

Na zijn profcarrière was Woudsma speler en trainer bij De Zweef. Bij Go Ahead Eagles was hij ook nog jeugdtrainer. Maar Hulzense Boys diende Wim Woudsma het langst. Hij was daar veertien jaar actief in diverse functies. Als coach van het eerste elftal promoveerde hij in 2006 met de Boys naar de derde klasse.

Passie

,,Wim heeft meerdere teams onder zich gehad, waaronder het eerste, tweede en de A1. Hij was altijd in staat om daar, als oud prof en voetbaldier, met al zijn liefde voor het spelletje en zijn passie, gedrevenheid en voetbalkennis, maximaal mee te presteren”, herdenkt Hulzense Boys Woudsma op de website. ,,Wim was in de vergaderingen niet altijd de makkelijkste en vocht voor zijn spelers en teams. En telkens als iedereen dacht dat hij het komende seizoen met een mindere lichting te maken had, of als zijn beste spelers voor een hoger team uit moesten komen, eindigde hij hoger dan te verwachten was. Hij heeft Hulzense Boys naar een hoger niveau gebracht.” Enter Vooruit was zijn laatste club. Daar had hij tot vorig seizoen het tweede elftal onder zijn hoede.

Amateurvoetbal