Volledig scherm
© Jan Houwers

Het moet wéér via nacompetitie voor Zenderen Vooruit

ZENDEREN - Zenderen Vooruit is al een paar jaar dicht bij promotie naar de vierde klasse, maar telkens gaat het in de nacompetitie mis. Ook dit seizoen lijkt die nacompetitie weer het hoogst haalbare.


Kampioen van de vijfde klasse A dit seizoen? Normaal gesproken Sportlust Glanerbrug, zo weet Zenderen Vooruit-trainer Jacob Posthuma. „Daar zit zo veel kwaliteit, zo veel jongens die op hoger niveau kunnen voetballen. Als je tien keer tegen ze speelt zou één gelijkspel al meegenomen zijn.”

De nummer twee van de ranglijst ging afgelopen weekeinde met 4-0 onderuit bij de koploper, die alles nog won dit seizoen. En dat terwijl ‘ZV’ tot zondag nog maar acht goals incasseerde. „Daar kwamen er dus in één duel vier bij”, zucht Posthuma. „Zonder Sportlust waren we, denk ik, kampioen geworden, maar ja. Hoe goed Sportlust ook is, we moeten naar onszelf kijken. We waren zondag een fase niet bij de les.”

Missie
Plek twee, dat is de missie voor Zenderen Vooruit. „En dan in de nacompetitie eindelijk toeslaan, deze groep is toe aan promotie”, zegt Posthuma. De afgelopen twee jaar trof Zenderen Vooruit tot twee keer toe vierdeklasser UD Weerselo in de nacompetitie. Beide keren ging het mis. Saillant detail: UD knokt ook dit seizoen tegen degradatie. Het seizoen is nog lang, maar wéér tegen UD... Posthuma: „Door op de tweede plek te eindigen kunnen we in de nacompetitie tegen een andere vijfdeklasser spelen in plaats van tegen een herkanser uit de vierde. Daar zetten we op in.”

Druk
Waarom het telkens niet lukt in de nacompetitie? „Misschien doordat de spelers te graag willen”, <QA0>
reageert Posthuma. „We kunnen goed voetballen, maar juist in de wedstrijden waarin het echt moet lukt het niet. Behalve teamgenoten zijn de meeste jongens ook vrienden van elkaar. Dat heeft veel voordelen, maar af en toe moet je ook hard tegen elkaar kunnen zijn als het niet loopt en elkaar de waarheid durven te vertellen. Dat mis ik soms.”

Vertrek
Mocht Zenderen Vooruit de stap maken naar de vierde klasse, dan is dat een mooi afscheidscadeau voor Posthuma. Na drie jaar Zenderen Vooruit vertrekt hij na dit seizoen naar Langeveen, een laagvlieger uit dezelfde vijfde klasse A. „Iedereen stond er van te kijken”, lacht hij. „Ik heb twee leuke gesprekken gevoerd bij Langeveen en heb er een goed gevoel bij. Ik denk dat er veel meer uit te halen valt dan nu het geval is, dus een mooie uitdaging.”

Amateurvoetbal