Volledig scherm
© Still uit de video

Homoseksualiteit in de voetballerij? Max uit Hellendoorn hoopt voorbeeld te zijn

HELLENDOORN - Om diversiteit in de sport te promoten dragen alle aanvoerders in het betaalde voetbal komend weekeinde een regenboogband. Een goede zaak, vindt Max Kappert. Hij maakte bij zijn club VV Hellendoorn bekend dat hij op mannen valt en hoopt met zijn coming-out een voorbeeld te zijn voor andere homoseksuelen.

Homoseksualiteit in de wereld van het voetbal is nog steeds een taboe. Opmerkelijk weinig voetballers komen uit de kast. Kappert besloot het zes jaar geleden wel te vertellen aan zijn teamgenoten toen hij als zestienjarige A-junior bij Hellendoorn voetbalde. „Omdat vrienden en mijn broer ook in het team zaten had ik een veilige basis. Die wisten het al. En omdat trainers het pedagogische aspect van een team zijn heb ik het eerst aan hun verteld. Ze gaven een knuffel en vonden het stoer."

Worsteling

Ongeveer een jaar nadat Kappert het van zichzelf wist wilde hij het delen met de buitenwereld. Na het tegen zijn ouders verteld te hebben besloot hij het nog dezelfde week tegenover zijn teamgenoten kenbaar te maken. „Op dat moment was ik heel zenuwachtig. Bang voor het onbekende. Naast het feit dat je het moet vertellen is het iets waar je zelf een jaar mee geworsteld hebt."  

Met name de ontmoetingen met andere jongens en zijn ervaringen wilde Kappert graag delen met zijn teamgenoten. „In je eentje wil je zoiets zeggen. Je hebt geen mensen waarmee je het kan delen. De stap is te groot. Nu zijn mijn teamgenoten oprecht geïnteresseerd en vinden ze het mooi als ik een date heb gehad."

„Je vrienden zijn je vrienden omdat je ze aardig vindt. Voetbal kom je in op niveau. Het is een andere wereld waar het niet voorkomt." Na zijn coming-out volgde binnen de club iemand anders niet veel later. Als er één schaap over de dam is volgen er meer. Ik hoop dat ik een voorbeeld kan zijn voor mensen die in dezelfde situatie zitten. Als je overal kan zijn zoals je bent, word je zelfverzekerder. Dat is het beste voor iedereen." 

Mannetjeswereld

Dat het een taboe is om binnen de topsport voor je geaardheid uit te komen, vindt Kappert 'stom en zonde'. Een oplossing bedenken vindt hij ook lastig. „Het is goed dat er aandacht voor is in de media, maar het is heel moeilijk te doorbreken. Voetbal is een mannetjeswereld, een stoere mannensport. Daar komt het niet aan bod." 

Bekijk hier de reportage van Heroes of Football bij VV Hellendoorn.

Amateurvoetbal