Gaat de bal in Nederland nog rollen? In België niet meer. Alle koplopers promoveren, hekkensluiters degraderen
Volledig scherm
Gaat de bal in Nederland nog rollen? In België niet meer. Alle koplopers promoveren, hekkensluiters degraderen © Bert Kamp

In België geen amateurvoetbal meer, in Nederland snel duidelijkheid

ENSCHEDE - In België is de knoop inmiddels doorgehakt: het amateurvoetbalseizoen 2019-2020 is voorbij. Door de coronacrisis rolt de bal niet meer. De huidige stand bij onze zuiderburen wordt in de competities als eindstand gerekend.

Wat gaat er in Nederland gebeuren? ‘Het kabinet gaf aan op dinsdag 31 maart meer duidelijkheid te geven over de maatregelen die gelden tot en met 6 april’, laat de KNVB in een brief weten aan de clubs. ‘Op basis van de besluiten van het kabinet van 31 maart zullen we direct daarna maximale duidelijkheid geven over het vervolg van de competities.’

Aanpak in België

De Belgische bond heeft een ‘moeilijke, maar stilaan onvermijdelijke beslissing’ genomen voor het amateurvoetbal. De huidige lijstaanvoerders promoveren naar een hogere klasse, de hekkensluiters degraderen. Omdat er ook geen nacompetitie meer wordt gespeeld worden de overige promotieplekken ook verdeeld op basis van de ranglijst. Er kwam voor het bepalen van promovendi en degradanten wel wat rekenwerk aan te pas, aangezien niet iedere ploeg in een klasse evenveel wedstrijden had gespeeld. ,,De gekozen formule voor het bepalen van de stijgers en de dalers heeft binnen het amateurvoetbal het breedste draagvlak, al besef ik goed genoeg dat dé ideale oplossing niet bestaat. Er zullen altijd clubs zijn die zich nu benadeeld gaan voelen. Ik kan alleen maar hopen dat iedereen de beslissing aanvaardt en dat er geen reeks van juridische procedures zal volgen. Binnen de gegeven omstandigheden lijkt dit ons het beste compromis”, aldus Marc Van Craen, voorzitter van Voetbal Vlaanderen tegenover Het Laatste Nieuws. 

In Nederland het seizoen ‘normaal’ beëindigen is onmogelijk. ‘We begrijpen dat - gezien de huidige heftige omstandigheden - 6 april waarschijnlijk niet de einddatum van het verbod op sporten bij verenigingen zal zijn, en dat we daar rekening mee moeten houden in onze scenario’s’, aldus de KNVB. 

Amateurvoetbal