Volledig scherm
. © Wouter Borre

KNVB onderzoekt competitiemodel amateurs B-categorie

De KNVB Noord en Oost is bezig met een onderzoek naar competitieopzet voor wedstrijden in de B-categorie. Reden daartoe zijn de vele verplaatste en afgezegde wedstrijden en teruggetrokken team en de daaruit voorkomende ergernis bij  wedstrijdsecretarissen, bestuursleden en met name de spelers zelf. 

Uit de data-analyse blijkt dat het aantal teams in de B-categorie afneemt. In Oost nam het aantal teams in vijf seizoenen met ruim 9% af ten opzichte van seizoen 2013/2014.  Daarnaast stijgt het aantal niet opkomers en ook het aantal teams dat zich voor of gedurende het seizoen terugtrekt.

De gemiddelde leeftijd van de teams wordt hoger naarmate men in een lagere klasse speelt. Daarnaast is de gemiddelde leeftijd op zondag hoger dan op zaterdag. De gemiddelde leeftijd in de 4e klasse zaterdag Oost is men gemiddeld 27,6 jaar oud in de reserve 4e klasse zaterdag. Dit loopt op naar 33,1 in de reserve 7e klasse zondag.

Een team in de B-categorie gebruikt daarnaast per seizoen gemiddeld 30,8 (Oost) verschillende spelers. Tot slot blijkt dat de gemiddelde leeftijd van teams dat zich terugtrekt over het algemeen lager ligt dan de gemiddelde leeftijd van de teams. 

Volledig scherm
© FRANS NIKKELS

Gesprekken bestuurders & spelers

Volgens bestuurders is de mentaliteit van de voetballers het grootste probleem. Spelers kiezen sneller voor een andere activiteit dan voetbal. Bestuurders denken dat minder wedstrijden, eventueel geen bekerwedstrijden, een langere winterstop en het vrij houden van de vakanties (herfst/voorjaar/meivakantie) een aantal problemen oplost en beter aansluit bij de wensen van de voetballer. Ze steken ook de hand in eigen boezem en geven aan dat (bijna) elke vereniging zich wel eens schuldig maakt aan verplaatsen van een wedstrijd of niet opkomen. Ze vinden dat ze zelf ook beter moeten kijken of ze wel een team in kunnen schrijven in de competitie. Van de KNVB verwachten de clubs dat die strenger optreedt richting clubs/teams die niet opkomen of te vaak verplaatsen.

Een bron van irritatie voor de spelers zijn de clubscheidsrechters en grensrechters. De spelers geven de huidige competitie het rapportcijfer 6,5 uit 10. Voor de spelers is een gelijkwaardige tegenstander het belangrijkste element voor een goede competitie, gevolgd door reisafstand en fair play (van zowel de tegenstander als partijdige scheidsrechters). 

Tot slot is de spelers middels een open vraag gevraagd welke suggesties zij zelf hadden om de competitie te verbeteren. Uit de 180 reacties die hierop kwamen is te zien dat 40 spelers vinden dat de KNVB harder moet straffen. 38 spelers vinden dat de winterstop langer of korter moet. De scheidsrechter wordt door 28 spelers benoemd als bron van ergernis. Ook vinden veel spelers het vervelend dat er teams zijn die niet willen promoveren en jaar op jaar gemakkelijk kampioenworden (niveau). Fair Play, dat wil zeggen sportiviteit en respect is soms ver te zoeken op de velden. En als laatste wordt toch nog een aantal keer de gele kaart genoemd. Spelers zien graag dat de 10 minuten tijdstraf wordt afgeschaft, omdat te veel invloed heeft op de wedstrijd. 

  1. Zaterdag ‘voetbaldag’: hoe het voetballandschap in een paar jaar compleet veranderde
    PREMIUM
    Longread

    Zaterdag ‘voetbaldag’: hoe het voetbal­land­schap in een paar jaar compleet veranderde

    ENSCHEDE - Het zaterdagvoetbal zit in de lift. De populariteit neemt toe, teams maken de overstap en zeggen de zondag steeds vaker vaarwel. Cijfers van de KNVB wijzen uit dat de rollen in een aantal jaar compleet zijn omgedraaid in het district Oost. Zo besloten onder meer FC Berghuizen, avc Heracles en GFC Goor vorig seizoen de overstap naar de zaterdag te maken en vanaf volgend seizoen moet ook Quick’20 eraan geloven.

Amateurvoetbal