Volledig scherm
© Thinkstock

KNVB wil nieuw strafrecht bij amateurs om verschil met profs kleiner te maken

ENSCHEDE - De KNVB wil het strafrecht in het amateurvoetbal aanpassen. Met de nieuwe voorstellen moet het verschil tussen profs en amateurs kleiner worden.

Het is liefhebbers al jarenlang een doorn in het oog: waarom worden profvoetballers minder zwaar gestraft dan amateurs? Neem het geval van Go Ahead Eagles-speler Antonia. Die sprong vorige week bovenop het lichaam van FC Twente-verdediger Stefan Thesker en kreeg 'slechts' twee duels schorsing. Grote kans dat een amateur voor hetzelfde vergrijp zeven wedstrijden aan de broek had gekregen.

Gescheiden werelden
"Wij hebben die verschillen ook geconstateerd en nemen de kritiek van de amateurclubs serieus", zegt KNVB-woordvoerder Koen Adriaanse. "Er is nu sprake van twee gescheiden werelden. Als het aan de KNVB ligt, komt daar verandering in. Met de komst van de tweede divisie is het amateurvoetbal naar het profvoetbal opgeschoven. Daarom willen we het strafrecht ook dichter bij elkaar gaan brengen." De bond wil de nieuwe voorstellen binnenkort voorleggen aan de ledenraad.

Twee mogelijke veranderingen op een rij: 1. Aanklager
In navolging van het profvoetbal wil de KNVB bij de amateurs ook gaan werken met een aanklager. "Nu komt alles nog op het bordje van de tuchtrechter", zegt Adriaanse. "Die maakte de regels, keek naar de zaak en bepaalde de straf. Vanuit de clubs was vaak de kritiek dat de slager daardoor z'n eigen vlees keurde. Met de komst van een aanklager gaan we dat scheiden, komt er meer controle en wordt het transparanter." Het is de bedoeling dat de aanklager ook elk geval individueel gaat bekijken. Nu staat voor een overtreding een bepaalde code, waardoor het nog al eens voorkomt dat een rode kaart automatisch een straf van zeven duels betekent. Veel clubs zijn van mening dat de nuance ontbreekt. Adriaanse: "Wij willen graag dat er ook rekening wordt gehouden met de context." 2. Kaarten
Wie in het amateurvoetbal twee gele kaarten in een wedstrijd krijgt, mag de week erop gewoon meedoen. Daar wil de KNVB vanaf. Net als in het betaalde voetbal moet een speler dan één duel toekijken. Een ander voorstel is dat gele kaarten in het bekertoernooi ook in de competitie gaan meetellen. Tot dusverre wordt dat nog beoordeeld als twee aparte competities. Een amateurvoetballer wordt na vier gele kaarten geschorst (een prof na vijf). Bij elke kaart die daarna volgt, wacht automatisch een duel straf. "We zijn nog aan het bekijken hoe we daar enige verruiming in kunnen krijgen", aldus Adriaanse. Amateurs moeten straks, net als profs, na een rode kaart vanwege twee keer geel de volgende wedstrijd toekijken

Amateurvoetbal