Volledig scherm
De Esch-trainer Erik Hazewinkel vertrekt na dit seizoen bij de club. © Robin Hilberink

Laatste klus bij De Esch is een loodzware

OLDENZAAL - Trainer Erik Hazewinkel wil De Esch dit seizoen behoeden voor degradatie uit de eerste klasse. Daarna zit zijn periode in Oldenzaal er op.


Na vier seizoenen scheiden zich de wegen van trainer Erik Hazewinkel en De Esch. De oefenmeester heeft dit jaar dispensatie om de eersteklasser van oefenstof te mogen voorzien. De Oldenzaler heeft het vereiste diploma trainer-coach 1 nog niet. Hazewinkel is wel plan om die cursus te volgen. Dat had hij volgend seizoen in combinatie met het trainerschap bij De Esch kunnen doen. Maar dat is niets voor Hazewinkel. „Dan wordt het veel te druk. Ik moet een keuze maken tussen trainen en het volgen van de trainerscursus. De Esch kan ik er niet even bij doen naast de cursus. Ik eis veel van mezelf. Daarom begin ik niet aan een combinatie”, zegt hij.

Betalen
De huidige competitie is pas ruim een maand onderweg, maar Hazewinkel weet dus nu al dat hij vertrek. Zoals hij ook weet dat hij aan een zwaar karwei begonnen is. De zaterdagclub moet het hoofd boven water zien te houden in de eerste klasse. De club was enkele jaren geleden nog derdeklasser. Maar na twee opeenvolgende titels speelt De Esch nu tegen clubs als DETO, Nunspeet, WHC, Go Ahead Kampen, Berkum en SVZW. „Bijna alle clubs in deze competitie betalen hun spelers. Er zijn een paar uitzonderingen zoals Hulzense Boys, Vroomshoopse Boys en FC Zutphen. Ook wij betalen de spelers niet. Tot de tweede klasse is het nog amateurvoetbal. Maar in deze competitie spelen we tegen veel clubs die betalen. WHC ook. Deze ploeg gaat meedoen om de titel”, voorspelt Hazewinkel na de 2-1 verliesbeurt van afgelopen zaterdag.
Het niveauverschil tussen de tweede en de eerste klasse is groot. Vorig seizoen kon De Esch veel tegenstanders zijn wil opleggen. Nu is daar geen sprake meer van. De ploeg van Hazewinkel wordt doorgaans teruggedrongen. „In vier van de zes wedstrijden tot nu toe werden we onder druk gezet. Alleen tegen DOS’37 en FC Zutphen was dat niet het geval”, zegt Hazewinkel.

Vermogen
De spelers van De Esch moeten eraan wennen. De tegenstanders hebben meer voetballend vermogen en kansen voor De Esch zijn sporadischer geworden. „We moeten op onze tenen lopen om aan te haken, weet Hazewinkel. ,,Halverwege vorig seizoen hebben we uitgesproken dat we heel graag naar de eerste klasse wilden. Nu moeten we zien dat we dit seizoen twee clubs onder ons houden."

Amateurvoetbal