Volledig scherm
Peter Schulte. © Reinier van Willigen

Na 27 jaar komt het einde van de trainerscarrière in zicht voor Schulte

nagalmENTER - Peter Schulte (61) was al trainer toen veel spelers uit zijn huidige selectie bij Enter Vooruit nog niet eens geboren waren. Na dit seizoen zit zijn carrière erop: Schulte stopt.

Betalen deed je nog met guldens, Ruud Lubbers was premier van Nederland en Jos (!) Verstappen moest nog debuteren in de Formule 1. Het is maar om aan te geven dat de trainerscarrière van Peter Schulte lang geleden al begon. Na z'n voetbaltijd bij HSC'21 en een korte periode in Duitsland debuteerde hij op 34-jarige leeftijd als hoofdcoach in het amateurvoetbal, bij Grol.

Via Excelsior'31, UD Weerselo, Den Ham, Quick'20, NEO, Sparta Enschede, FC Eibergen, weer NEO, weer Sparta Enschede en BWO belandde hij twee jaar geleden bij Enter Vooruit. Het blijkt de laatste halte, na 27 jaar als trainer stopt Schulte aan het einde van dit seizoen. "Als ik geen plezier meer had, was ik er al veel eerder mee opgehouden", zegt hij. “Het spelletje is nog steeds leuk. Maar ik merk nu dat ik ook andere dingen wil doen. Een weekendje naar Engeland om bijvoorbeeld Liverpool aan het werk te zien, is momenteel niet haalbaar. Vanaf volgend seizoen heb ik geen verplichtingen meer."

Speciaal

Quote

Het spelletje is nog steeds leuk. Maar ik merk nu dat ik ook andere dingen wil doen

Peter Schulte

Mooie momenten, tegenvallers, Schulte maakte alles mee en was werkzaam in zowel het zaterdag- als zondagvoetbal. Hij won prijzen, maar degradeerde ook. "Natuurlijk is het geweldig om kampioen te worden, maar soms kan een handhaving nog specialer zijn. Dat lukte vele jaren geleden met Quick in de hoofdklasse. Die competitie was destijds nog de top van het amateurvoetbal.”"

Soms was Schulte ergens een korte periode (interim)coach, maar bij de meeste clubs zat hij langere tijd. Z'n lijstje met verenigingen is verhoudingsgewijs tot de 27 jaren die hij trainde niet heel lang. "Als ik alleen Sparta en NEO bij elkaar optel, kom ik al tot dertien jaar", zegt Schulte. Met die twee clubs heeft hij een bijzondere band. "Anders had ik er niet zo lang gezeten. Als je ergens op je plek bent, waarom dan vertrekken? Maar er moet wel rek in een groep zitten.”

23 mei 2020

23 mei 2020 is de dag waarop Enter Vooruit de laatste competitiewedstrijd van het seizoen speelt en Schulte voor de laatste keer langs de lijn staat. De ploeg staat momenteel op de vijfde plek in de tweede klasse. "Als we over een fitte selectie beschikken, dan kunnen we in de top eindigen en dus meestrijden om promotie", aldus Schulte. Misschien wacht dan de nacompetitie en duurt z'n carrière nog net wat langer.

Amateurvoetbal