Volledig scherm
© Annina Romita

Nieuw initiatief Tukker Cup moet voor amateurclubs nieuwe uitdaging worden

HENGEVELDE - In de Achterhoek is het al een groot succes. Meer dan honderd clubs uit het amateurvoetbal strijden al vijf seizoenen om de Achterhoek Cup. Voor Hengeveldenaar Thijs Assink een reden om dit vanaf komend seizoen ook in Twente te proberen. Dan begint de Tukker Cup en hij is één van de initiatiefnemers. „Alles binnen het toernooi moet gericht zijn op Twente”, vertelt hij

Het toernooi heeft een soortgelijk opzet als de Champions League. „Het eerste jaar hoop ik op 32 deelnemers. Voor de winterstop een poulefase en daarna de knock-outrondes. De halve finales en de finale worden bij WVV’34 afgewerkt.”

Jeugd en dames
In eerste instantie is het toernooi bedoeld voor eerste elftallen. „Maar tweede selecties mogen ook meedoen. Vooral bij grotere clubs als HSC’21 of Excelsior’31 kan ik me dat voorstellen. In de regio zijn 110 eerste teams. We gaan voor 32 ploegen en hopen dat het aantal met het jaar groeit. Ook willen we graag dat er later ook een competitie voor jeugd en dames komt. De regels zijn net als in normale wedstrijden, alleen mag er vijf keer worden gewisseld.”

Het grote succes van het vergelijkbare toernooi in de Achterhoek is niet de enige reden waarom Assink de Tukker Cup heeft opgezet. „Ik ben veel met voetbal bezig. Ik speel bij WVV’34 in het eerste en heb altijd al iets willen opzetten in het voetbal, door persoonlijke omstandigheden graag in combinatie met een goed doel. Dit leek me een mooi moment. We moeten eerst een fundament opbouwen, maar op de finaledag willen we een cheque overhandigen aan het KWF.”

Derby’s
Eerste elftallen trainen twee of drie keer per week, werken ook nog een wedstrijd af en spelen KNVB-beker of in de districtsbeker. Waarom zou een trainer of team heil zien in de Tukker Cup? ,,Tegenwoordig is er geen trainer die een vrij weekeinde wil; er worden veel oefenwedstrijden afgewerkt”, weet Assink. „Voor de winterstop zijn er drie speelrondes, in eerste instantie op de dinsdag, maar we willen alles in overleg met de clubs en met de KNVB doen. Rondom inhaalweekeinden kan er ook worden gespeeld. In de Tukker Cup kun je ook mooie derby’s krijgen, die je anders nooit gaat zien."

Overleg
De Tukker Cup staat dus nog in de kinderschoenen. Deze week is de website online gegaan en de eerste sponsors hebben zich aangemeld. „Het doel is om het toernooi jaarlijks uit te breiden, maar alles in overleg met clubs en sponsors. Het moet echt een Twents toernooi worden. Het zou ook mooi zijn als Twentse bedrijven wat zien in dit initiatief en willen sponsoren. Teams die mee willen doen kunnen zich gratis, exclusief administratiekosten van de KNVB, inschrijven via onze website (www.tukker-cup.nl, red.). Sponsors kunnen zich daar ook aanmelden.”

Amateurvoetbal