Volledig scherm
© Rikkert Harink

Pendelen moet keer over zijn voor Oranje Nassau

ALMELO - Na de degradatie uit de tweede klasse verloor Oranje Nassau dit seizoen een niveau lager het eerste competitieduel van Voorwaarts. De zeven duels daarna won de ploeg echter. Gevolg: de eerste periodetitel. De club pendelt de laatste jaren tussen de tweede en de derde klasse, maar trainer Peter Bokma hoopt binnen enkele jaren een stabiele tweedeklasser te zijn.

„Ik ben uitermate content met hoe het nu loopt”, aldus trainer Peter Bokma, die bezig is aan zijn vierde seizoen bij Oranje Nassau. „Het opvallende is dat we tegen Voorwaarts ons beste voetbal tot op heden lieten zien.” ON trof vrijwel alleen nog maar ploegen uit het linkerrijtje. De komende weken wachten confrontaties met lager geklasseerde teams.

Bokma wil met de Almelose club graag snel terug naar de tweede klasse. „We zijn vijf basisspelers kwijtgeraakt en daar zijn alleen eigen jongens voor teruggekomen. We dachten daarom dat we nog een jaar geduld moesten hebben, maar we lopen voor op de planning. De jonge jongens pakken het geweldig op. Het seizoen is nog heel lang, maar we moeten lang mee kunnen doen en durven hopen op de titel.”

Frustratie
De afgelopen vier seizoenen wisselde ON vier keer van niveau. Bokma heeft er wel een verklaring voor. „Het heeft te maken met de cultuur binnen de club. We betalen niet en de jeugd van ON speelt hoog. Die zijn gewend om tegen grote clubs als Genemuiden te voetballen, terwijl we met het eerste tegen kleinere teams spelen. Dat werkt niet altijd motiverend. Bovendien kapen grote clubs uit de regio elk jaar jonge spelers weg. Dat is frustrerend, ook al gunnen we die jongens het allerbeste. Eigenlijk leiden wij spelers op voor de verenigingen om ons heen. Als clubs als Excelsior’31 en DETO gaan rammelen, dan weet je het wel.”

Ondanks het verlies van veel talenten kijkt Bokma positief naar de toekomst voor ON. „Uiteindelijk moeten we een stabiele tweedeklasser kunnen worden. Stel we houden deze ploeg bij elkaar en we promoveren, dan kunnen we een beter figuur slaan dan vorig jaar in de tweede klasse.”

Vijfde seizoen?
Of Bokma ook komend seizoen aan het roer staat bij Oranje Nassau, weet hij nog niet. ,,De optie om mijn contract te verlengen ligt er. Ik heb het diploma oefenmeester 1, dus ik kan hoger gaan trainen. Bij grote clubs in de regio stoppen veel trainers, maar er speelt nu niks. Het klikt ook met ON, dus de kans is misschien wel groter dat ik hier blijf, dan dat ik vertrek.”

Amateurvoetbal