Volledig scherm
Rory Oude Voshaar leidt de trainingen bij Tubantia. De opstelling maken doet hij niet. „Daarvoor sta ik te dicht bij de jongens.” © Lars Smook

Speler is noodgedwongen de trainer bij Tubantia

HENGELO - Eersteklasser HVV Tubantia moet door het vertrek van Bert-Jan Heins op zoek naar nieuwe trainers. Aanvoerder Rory Oude Voshaar neemt momenteel de honneurs waar.

De technische commissie van Tubantia maakt momenteel overuren. De eersteklasser uit Hengelo werd opeens geconfronteerd met het vertrek van oefenmeester Bert-Jan Heins. Hij zag er geen heil meer in. Nu moet de voetbalclub op zoek naar twee nieuwe trainers. Er is een vervanger nodig die de spelersgroep de rest van het seizoen van oefenstof voorziet. Bovendien moet Tubantia op zoek naar een oefenmeester die volgend seizoen op sportpark De Bijenkorf aan de slag gaat.

Diploma
Eenvoudig is de zoektocht geenszins. Want de vervanger en de nieuwe trainer voor volgend jaar moeten in het bezit zijn van het diploma trainer-coach 1. Aanvoerder Rory Oude Voshaar hoopt dat de KNVB zich coulant opstelt. „Heins is zelf opgestapt. Tubantia heeft hem niet weggestuurd. Dat is een belangrijk verschil. Want door de beslissing van Heins is Tubantia in een situatie terechtgekomen waar het zelf niet voor gekozen heeft”, zegt de 31-jarige centrale verdediger.

Oude Voshaar hoopt dat de KNVB niet vasthoudt aan de eis dat een interim-trainer ook in het bezit van trainer-coach 1 moet zijn. Dat zou de zoektocht vergemakkelijken. „Want in dat geval zou er ook naar een trainer met trainer-coach 2 gezocht kunnen worden. Vind nu maar eens een oefenmeester met trainer-coach 1 die vrij is en ons meer dan een halfjaar wil gaan trainen.”

Speler
De vacature wordt tijdelijk intern opgelost. Oude Voshaar leidt de drie doordeweekse trainingen. Dat is mogelijk, omdat hij geblesseerd is. Voorzitter Marcel Renssen van de technische commissie en elftalleider Harvey Keizer buigen zich wekelijks over de opstelling. „Dat wil ik niet doen. Daarvoor sta ik te dicht bij de jongens. Het zijn mijn medespelers. Ik train de groep tijdelijk, maar ik ben ook een speler in de selectie. De coaching bij de wedstrijden doe ik wel”, zegt Oude Voshaar. Hij verwacht niet lang meer langs de lijn te staan. Oude Voshaar wil volgende week tegen Stevo weer voetballen.

Vijf weken
Tubantia moet na het vertrek van Heins binnen vijf weken een vervanger hebben gevonden. Dat is de eis van de KNVB. Na de met 3-0 verloren wedstrijd tegen BVC’12 kondigde Heins zijn vertrek aan. „We waren verrast. Heins vertelde dat op het complex toen we net terug waren. Hij wilde ons dit seizoen iets anders laten spelen dan we in de jaren daarvoor gewend waren. Een of twee spelers moesten verder achter de bal staan. Daardoor liepen we minder risico in de omschakeling bij balverlies.”

Persoonlijke dingen
Toch lag volgens de captain die verandering niet ten grondslag aan de breuk. „Het ging hem meer om persoonlijke dingen. In een groep van zestien tot achttien spelers is niemand hetzelfde. De vorige trainer Marcel Degenaar had een iets andere benadering. Hij wist precies wanneer hij zijn stem moest verheffen, iemand apart moest nemen of rust moest geven”, zegt Oude Voshaar. Heins wilde zijn vertrek niet toelichten.

Overleg
In de eerste wedstrijd zonder Heins, zondag, won Tubantia met liefst 4-0 van Heino. Zaterdag is er een bekerwedstrijd tegen AZSV. Dan staat de groep nog onder leiding van het trio Oude Voshaar-Renssen-Keizer. Daarna heeft de club nog maar enkele weken de tijd om een vervanger te vinden. Tenzij de KNVB zich laat overtuigen door de argumenten van Tubantia. „Er is overleg tussen de club en de KNVB over de situatie.”

Amateurvoetbal