Volledig scherm
Sjoerd Visschedijk, Mika Beukert en Joost Screever (vanaf links) laden de auto van eerstgenoemde vol, voordat de trip naar Groningen kan beginnen. © Emiel Muijerman

Studeren en voetballen: Drietal van HSC'21 en Bon Boys maakt kilometers

HAAKSBERGEN/GRONINGEN - Op een donker en waaierig sportpark De Greune halen HSC’21-spelers Joost Screever (19) en Sjoerd Visschedijk (22) deze donderdagavond laat Mika Beukert (19) van Bon Boys op. Het drietal is ’s middags al van de studentenkamer in Groningen naar Haaksbergen gereden om te trainen. Nadat Beukert is ingestapt in de auto van Visschedijk kan de terugreis beginnen. Een reportage:

„Lekker getraind?”, vraagt huisgenoot Screever aan Beukert. „Ja, ging lekker. Bij jullie ook?” Nadat de trainingen zijn doorgenomen gaat de focus al vrij snel over op de stapavond die nog gaat volgen. Na een uur rijden wordt in Hoogeveen even de honger gestild en wat ‘krachtvoer’ van McDonald’s naar binnen gewerkt. Helaas is die net een minuut gesloten, maar de Mc Drive is een goed alternatief. „Dit doen we niet altijd, maar wel vaak”, aldus Screever, die in Haaksbergen al de bijrijdersstoel heeft opgeëist. „Op de heenweg van Groningen naar Haaksbergen halen we ook altijd een kop koffie bij een tankstation. Wel altijd bij een andere pomp trouwens. Volgens mij hebben we ze inmiddels allemaal gehad”, zegt Visschedijk met een lach.

Screever en Visschedijk trainen drie keer in de week in Haaksbergen, op dinsdag, donderdag en vrijdag. Elke dinsdag reizen ze in de ‘Groningen Express’ vanuit het noorden naar Haaksbergen en terug. Twee donderdagen in de maand hoeven ze die terugreis niet te maken. En op donderdag lift Mika Beukert, speler van Bon Boys 1, mee.

Planning
Visschedijk, student Geneeskunde, is bezig aan zijn tweede seizoen bij HSC, nadat hij overkwam van De Tukkers. „Dit seizoen train ik bijna altijd drie keer in de week. Het is veel, maar je doet het wel ergens voor”, aldus de buitenspeler. „Vooral op trainingen waarop het niet lekker loopt denk je wel eens: waar ben ik mee bezig? En het is belangrijk om goed te plannen. Een maand van te voren moet je de dinsdag en de donderdag al in de gaten houden. Dan is het goed te doen”, vindt Visschedijk.

Oersaaie weg
„Onze trainer weet ook dat we studeren in Groningen en houdt er rekening mee”, vult Screever aan. Hij keerde afgelopen zomer terug bij HSC’21, nadat hij enkele jaren in de jeugdopleiding van PEC Zwolle speelde. Via Almelo, Ommen en Hoogeveen zetten de voetballers in de stromende regen koers naar Groningen, met Slam FM op de achtergrond. „Het is ook een nadeel dat het een oersaaie weg is. Ik rijd af en toe ook via Albergen naar Groningen en volgens mij hoef ik dan in totaal maar vier keer af te slaan”, zegt Visschedijk.

Beukert, student Technische Wiskunde en huisgenoot van Screever, traint alleen op donderdag in Haaksbergen. Om niet fysiek achter te raken heeft hij een andere oplossing gevonden: op dinsdag traint hij in Groningen bij derdeklasser HFC Hoogkerk. „Het voetbal is daar wel heel anders. Veel fysieker, maar dat ligt me wel. Ik ben ook een beetje een beuker in het veld.” De aanvaller doet zijn achternaam eer aan.

Effect
Aanvaller Visschedijk heeft het dit jaar anders aangepakt dan een seizoen geleden. „Vorig jaar trainde ik alleen op vrijdag bij HSC’21. In de avond had ik vaak colleges. Nu kan ik veel vaker trainen.” Dat heeft effect. Vorig seizoen stond Visschedijk meestal niet in de basis en kampte hij met blessures, nu heeft hij een basisplaats en de laatste twee wedstrijden scoorde hij: zijn eerste competitietreffers voor HSC’21.

Rivaliteit
Ook middenvelder Screever speelt de meeste wedstrijden in het team van Eddy Boerhof, terwijl Mika Beukert vaak binnen de lijnen begint in het elftal van Berthil ter Avest, waarmee hij aan kop gaat in de derde klasse C. Dus de kilometers die het drietal maakt zijn ergens goed voor. Maar is het niet vervelend om een jongen van de plaatselijke rivaal Bon Boys mee te nemen in de auto? „Ach, ik moet ook al de hele week met hem samenwonen, dan kan dit er ook nog wel bij”, grapt Screever.

Amateurvoetbal