Volledig scherm
© Orangepictures/Marcel ter Bals

Tukker Erik Zandstra is op zijn plek in Achterhoek

LICHTENVOORDE - Trainer Erik Zandstra geniet van zijn derde jaar als trainer van Longa'30 in Lichtenvoorde. Wat maakt de klik tussen coach en club zo sterk?

Het duel tussen Longa'30 en Moerse Boys is geen duel om als trainer rustig langs de kant te zitten. Erik Zandstra, trainer van de thuisploeg, laat dat ook zien. Af en toe bekijkt hij het duel vanaf zijn stoel, maar niet lang daarna staat hij weer coachend langs de lijn.

De trainer voelt zich op zijn plek in Lichtenvoorde, niet gelijk om de hoek van zijn woonplaats Hengelo, Overijssel welteverstaan. "Ik ben overal in de regio trainer geweest, maar de Achterhoek ligt mij beter dan Twente. Het is gemoedelijker. De mensen zijn meer betrokken bij de club. Kijk naar de prachtige accommodaties in de Achterhoek. Dat is om je vingers bij af te likken. In Twente is het voetbal was stadser. Ik heb tegenover het Diekman in Enschede gewoond. Daar stap je naar buiten en liggen er vijf clubs voor de deur. Waardeloos."

Doorselecteren

Als Zandstra over Longa'30 vertelt, komt er geen negatief woord aan te pas. Dat hij hier aan zijn derde seizoen is begonnen als trainer, heeft meerdere oorzaken. "Buiten de vele vrijwilligers en de strakke accommodatie, speelt mee dat we ieder jaar kunnen doorselecteren met eigen jeugd. Dat is voor een coach lekker werken. Als je dan ook nog succesvol bent, zoals de laatste twee seizoenen, dan heb je het altijd naar je zin. Alle neuzen staan dan automatisch de goede kant op. Dan maakt drie keer op en neer reizen vanuit Hengelo niet uit. Ik vind dat zelfs wel lekker. Een beetje nadenken over te maken keuzes."

Kilometers

Het zou sowieso opvallend zijn als Zandstra zou worstelen met de afstanden die hij in de regio moet maken. De hoeveelheid kilometers die promovendus Longa'30 dit seizoen moet maken, is bizar. "Ik had gehoopt dat we in de noordelijke hoofdklasse mochten spelen dit jaar. Dat scheelt qua niveau een halve klasse, maar vooral om de kilometers. We hebben geluk met een paar derby's, maar verder zijn we toerist in eigen land. Voor duels moeten we eerst door Duitsland of België. Niet normaal."

Derby

Zandstra zag dat Longa'30 dit seizoen een moeilijke start kende in de hoofdklasse. De eerste twee duels gingen verloren, maar toen won zijn ploeg knap bij buurman RKZVC. Daarna ging het beter. "Onze start ligt in de lijn van mijn verwachtingen. We willen ons rechtstreeks handhaven. Als we eindigen in de top van het rechterrijtje, dan ben ik tevreden. We zijn dit seizoen begonnen met een jonge groep. Het zou mooi zijn om dat we ons handhaven. Dan spelen al die jongens met een jaar hoofdklasse in de benen en kun je doorgroeien."

Pittig

Hoelang Zandstra nog trainer blijft in Lichtenvoorde? Dat is nog ongewis. "Het is nog zo vroeg in het seizoen. Bovendien kan 'die Zandstra' wel zeggen dat hij nog een jaar door wil, het ligt er ook aan wat de club en de spelersgroep willen. Maar dat ik het hier geweldig naar mijn zin heb, staat vast. Sinds dit seizoen train ik ook de onder 19 van Go Ahead Eagles. Die combinatie is pittig, maar daar heeft vooralsnog alleen mijn werk last van. Van wat ik in Deventer leer, profiteert ook Longa'30.”

Amateurvoetbal