Volledig scherm
Gabi Maduro (derde van links) viert samen met zijn teamgenoten bij Estrella een doelpunt. © Futbol Aruba

UT-student maakt tijdelijke transfer van derdeklasser Drienerlo naar Arubaanse eredivisie

ENSCHEDE/SANTA CRUZ - Hij is voor zijn afstudeerstage op Aruba en ja, school staat ook zeker op 1 bij Gabi Maduro. Maar daarnaast kreeg zijn hobby voetbal op het eiland een boost. Onlangs maakte de UT-student en speler van derdeklasser Drienerlo zijn opwachting bij SV Estrella in de Arubaanse eredivisie!

"Waar je het qua niveau mee kunt vergelijken? Moeilijk om aan te geven, de omstandigheden zijn hier compleet anders. Maar een paar klassen hoger dan Drienerlo kunnen de meeste jongens makkelijk aan. Kwaliteit is er voldoende, maar de voetbalkennis ontbreekt nog op Aruba. Spelers houden er vooral van om zelf acties te maken."

Discipline
Ook op het gebied van discipline valt er nog een wereld te winnen. "Voor een training kunnen spelers makkelijk een half uur te laat komen, of ze melden zich helemaal niet af. Om zeker te zijn dat iedereen een uur voor het duel aanwezig is, ligt de tijd om te verzamelen meestal twee of zelfs drie uur voor de wedstrijd." Sfeer
Hoe dan ook, Maduro kan, als hij over een maand terugkeert in Nederland, wel vertellen dat hij op het hoogste niveau heeft gevoetbald. Op 8.000 kilometer van Nederland weliswaar, maar toch. Graadje of 25, relaxte sfeer, Maduro geniet met volle teugen.

Afkomst
De link met Estrella werd al snel gelegd toen Maduro ruim drie maanden geleden op Aruba arriveerde. Zijn oom is bestuurder bij de club en Maduro, zelf van Arubaanse afkomst, wilde graag zien wat zijn neefje in huis had. Inmiddels zit Maduro, geen familie van de profspeler Hedwiges ('volgens mij is mijn vader wel een achterneef van hem, maar hoe het precies zit, weet ik niet'), al een paar weken bij de selectie. "Het was in het begin wel aanpoten. Ik heb vroeger in de jeugd van Zwolle gespeeld, maar zo aanhaken is er niet bij. Het gaat wel steeds beter. We trainen drie keer per week in de avond, overdag loop ik stage. Overigens speelde ik bij Drienerlo voorin, maar hier begon ik achterin. Goed voor mijn ontwikkeling." Rijk worden van voetbal doet Maduro niet. "En ik word nog niet herkend op straat", zegt hij met een lach. "De spelers hier zijn geen prof, maar sommige jongens zijn wel international van Aruba. We spelen de wedstrijden in het nationale stadion van Aruba. Het aantal toeschouwers valt mee, het schijnt dat in de play-offs de tribunes wel echt vol zitten. De competitie bestaat uit tien teams, de beste vier gaan naar die play offs." Bier
Of Estrella die top vier gaat halen, is de vraag. Het begin van de competitie is allesbehalve denderend. Voor Maduro zit het toetje er hoe dan ook niet in, tegen die tijd is hij allang terug in Nederland en vertoont hij z'n kunsten weer in de derde klasse. "Maar ze willen dat ik blijf. Ik heb al gezegd dat ze dan maar een vliegticket voor me moeten regelen in februari of ergens in die buurt. Maar als een club een speler wil overnemen, moeten ze wel een transfersom betalen. Estrella betekent ster, maar is inderdaad ook een Spaans biermerk. Dus ik kan vragen of Drienerlo bij een eventuele transfer een aantal fusten bier van Estrella krijgt, haha."

Amateurvoetbal