Volledig scherm
© Marco Gerritsen

‘Voetbaltrainers die een appje krijgen dat hun salaris is stopgezet, dat kan echt niet’

ENSCHEDE – Sinds het vroegtijdige einde van het seizoen amateurvoetbal vanwege het coronavirus krijgt de VVON (Vakbond Voetbal Oefenmeesters Nederland) veel vragen. Moeten trainers door de clubs worden doorbetaald tot het einde van de competitie?

Stel: je bent trainer van een vierdeklasser. Voor aanvang van het seizoen heb je met de club afspraken gemaakt over de financiële vergoeding. In totaal een x-bedrag, verdeeld over het seizoen. Maar ja, in de maanden april en mei rolt de bal niet meer. En sinds maart ook een aantal weken niet. Wat te doen? ,,Een trainer die in loondienst is bij een club en waarbij alles goed is vastgelegd op papier hoort z’n geld, ook al wordt er niet meer gespeeld, te krijgen”, reageert voorzitter Arnold Westen van de VVON. ,,De voetbalclub is in dit geval de werkgever en kan de betaling niet zomaar stopzetten.”

Moeilijke tijd

Dat komt wel voor, zo vertelt Westen. ,,Vooropgesteld: dit is voor iedereen een hele moeilijke tijd. Een tijd die we, als we er eenmaal uit zijn, hopelijk nooit meer meemaken. Maar een club moet de vooraf gemaakte afspraken met een trainer wel respecteren.”

Natuurlijk is het prima dat een club, aangezien de competitie er al op zit, met een trainer in gesprek gaat om tot een financiële compromis te komen voor de resterende maanden. ,,Solidariteit is er ongetwijfeld, maar daar heb je twee partijen voor nodig. We krijgen nu telefoontjes van trainers die nota bene via een appje te horen hebben gekregen dat hun salaris is stopgezet. Dat kan echt niet. Er zijn ook trainers die helemaal niets horen.”

Westen benadrukt het belang van communicatie. ,,Laat eventuele aanvullende afspraken op de bestaande arbeidsovereenkomst schriftelijk vastleggen. Gewoon om gedoe te voorkomen.”

Amateurvoetbal