Volledig scherm
Rood Zwart en plaatgenoot Delden zitten ook dit seizoen bij elkaar in de competitie. © Orange Pictures

Voor de agenda: acht duels om naar uit te kijken in het amateurvoetbal

ENSCHEDE – De competitie in het amateurvoetbal komt langzaam dichterbij. Ook komend seizoen staan er weer prachtige duels op het programma. Acht wedstrijden uitgelicht.

Zaterdagvoetbal
21 september
Blauw Wit’66 – SV Rijssen (15.00u)
Veel nieuwe namen in de kelder van het zaterdagvoetbal dit seizoen. Daarbij ook fusieclub SV Rijssen: de uitkomst van het samengaan tussen RKSV en Rijssen Vooruit. De eerste competitiewedstrijd van de nieuwe club is op 21 september in Holten tegen Blauw Wit’66. Die ploeg kan, na twee degradaties op rij, wel weer wat opstekers gebruiken.

Volledig scherm
Vuurwerk voor aanvang van SVVN - DES. © Orange Pictures

19 oktober
SVVN – DES (14.30u)
De twee Nijverdalse zaterdagclubs tegenover elkaar. Hoewel, die vlieger gaat niet meer op nu De Zweef ook met een eerste zaterdagteam begint. De Zweef start in de kelder (vierde klasse), SVVN en DES spelen een niveau hoger.

9 november
Den Ham – Vroomshoopse Boys (14.30u)
Altijd een beladen derby. Ze willen er in Vroomshoop niet meer aan denken, maar twee jaar geleden was Den Ham in de nacompetitie verantwoordelijk voor de degradatie van ‘de Boys’. Vorig seizoen troffen de teams elkaar twee keer: 0-0 in Den Ham en een 2-1 nederlaag voor Vroomshoopse Boys in eigen huis. Wel eindigde Vroomshoopse Boys de competitie als zesde terwijl Den Ham lang knokte tegen degradatie en zich uiteindelijk nipt handhaafde.

7 december
DOS’37 – SVZW (14.45u)
De enige Twentse derby in de eerste klasse. SVZW wil, na de degradatie van afgelopen seizoen, weer terug naar de hoofdklasse. Maar dat zal een loodzware klus worden in 1D. CSV Apeldoorn, DFS, WHC: ook allemaal teams die een jaar geleden nog een jaar hoger acteerden. En dan heb je nog SDV Barnveld, DTS’35, Bennekom… Er zijn bijna geen zwakke broeders in de competitie. DOS’37 eindigde al drie seizoen op rij als achtste in 1D, zal 2019/2020 meer succes brengen?

Volledig scherm
Vorig seizoen won De Tukkers in de nacompetitie van MVV'29, dat daardoor degradeerde. © Orange Pictures

Zondagvoetbal
22 september
FC Eibergen – Rietmolen (14.00u)
Een derby om het seizoen mee te openen. De vierde klasse B is een mix van Twentse en Achterhoekse clubs. FC Eibergen begint met een rondje Achterhoek. De ploeg speelt in de tweede ronde uit tegen VIOS Beltrum, daarna uit bij Reünie en de week daarna (13 oktober) thuis tegen Sportclub Neede. Stuk voor stuk wedstrijden om naar uit te kijken.

24 november
MVV’29 – De Tukkers (14.00u)
De buren tegen elkaar in de derde klasse A. Afgelopen seizoen was De Tukkers in de nacompetitie hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor de degradatie van MVV. Uiteindelijk slaag de ploeg uit Albergen er niet in te promoveren, waardoor de teams elkaar treffen in 3A. Een week later, zondag 1 december, speelt De Tukkers overigens thuis tegen de andere buurman Reutum.

Volledig scherm
Terug van weggeweest: BWO - ATC'65. © Bert Kamp

15 december
BWO – ATC’65 (14.00u)
Met BWO, ATC’65, Achilles’12 en Barbaros telt de tweede klasse J liefst vier Hengelose clubs. Rondom de stadsderby’s zullen er ongetwijfeld weer (ludieke) supportersacties zijn. De link tussen BWO, dat afgelopen seizoen degradeerde uit de eerste klasse, en ATC’65 blijft vanwege de historie tussen beide clubs speciaal. Hoe zat het ook alweer? Toen 30 jeugdleiders van het in 1929 opgerichte BWO vijftig jaar geleden hommeles kregen met het bestuur van de club na een degradatie, besloten ze gezamenlijk hun lidmaatschap op te zeggen. Ze richtten een nieuwe club op: A Triginta Conditum, wat Latijn is voor ‘uit dertig man ontstaan’.

15 december
Rood Zwart – Delden (14.00u)
Na lang wachten was het vorig seizoen eindelijk zo ver: Delden in dezelfde competitie (4A) als de plaatsgenoot. En Delden, daarvoor vaak een anonieme rol in de vijfde klasse, maakte indruk. Als nieuwkomer deed de ploeg ‘gewoon’ lang mee om het kampioenschap. De hoofdprijs pakken lukte niet, maar de behaalde periodetitel en een toetje in de vorm van nacompetitie (verloren van Sportclub Overdinkel) was een prestatie om trots op te zijn. Rood Zwart beleefde een teleurstellend seizoen (tiende), maar won de eerste ontmoeting bij Delden wel met 3-0. De tweede derby was weer een prooi voor Delden (1-2).

  1. Van HSC’21 naar SVZW is een populaire route: ‘Geld speelde een belangrijke rol’
    PREMIUM

    Van HSC’21 naar SVZW is een populaire route: ‘Geld speelde een belangrij­ke rol’

    HAAKSBERGEN/WIERDEN - Niet alleen trainers in het amateurvoetbal wisselen regelmatig van club, ook spelers. Onlangs maakte Freek Grondman bekend na dit seizoen van HSC’21 naar SVZW te vertrekken. Hij wordt de twaalfde voetballer die deze eeuw van Haaksbergen naar Wierden gaat. En dat terwijl SVZW nooit op een hoger niveau voetbalde dan HSC. Bovendien kondigde SVZW nog niet zo heel lang geleden een nieuw beleid aan, waarbij de focus minder op spelers van buitenaf kwam te te liggen. Vier betrokken aan het woord.

Amateurvoetbal