Volledig scherm
Erik Heuver, voorzitter van De Zweef. © Annina Romita

Voorzitter De Zweef: ‘Systeem opleidingsvergoeding amateurvoetbal deugt niet’

ENSCHEDE - Het neemt jaarlijks een hoop ruimte in beslag in de krant: de mutaties in het amateurvoetbal. Spelers die van club A naar B gaan. Soms om sportief een stap te maken, soms financieel, soms allebei, soms vanwege een andere reden.

Ook bij eersteklasser De Zweef komen en vertrekken er jaarlijks voetballers. Voorzitter Erik Heuver van de club uit Nijverdal heeft daar een duidelijke mening over, zo laat hij in een brief aan deze krant weten.

,,De vakantie is een mooi moment om iets aan de orde te stellen, iets waar ik al langer mee zit. En waar iets aan gedaan moet worden. De KNVB is in dit geval de partij die verandering teweeg moet brengen. Waar het om gaat? Een opleidingsvergoeding aan voetbalverenigingen die een talent ziet vertrekken naar een club met een zak geld.

Hoe is het op dit moment geregeld bij de KNVB? Een vereniging heeft recht op een opleidingsvergoeding van €562,00 per jaar, wanneer een speler, jonger dan 23 jaar, naar een andere club vertrekt en daar een contract tekent. De vergoeding gaat in vanaf het negende levensjaar. ‘Mijn probleem’ is dus actueel voor De Zweef door de overgang van Jesper Middelkamp naar SVZW. Als de situatie letterlijk zo zou zijn als hierboven beschreven, had De Zweef zo’n € 6.000,00 aan opleidingsvergoeding ontvangen van SVZW. En had ik geen probleem gehad. De dikke adder onder het gras is dat het getekende contract geregistreerd moet staan bij de KNVB. Dan is er recht op een opleidingsvergoeding. En dat is niet het geval. Niet bij Jesper, en bij nagenoeg alle amateurvoetballers die centen ontvangen voor hun diensten niet. Die vlieger gaat alleen op bij clubs in de tweede divisie, die verplicht een aantal contractspelers moeten hebben. Het grote gros gaat allemaal via een stichting, die netjes belasting afdraagt. Het is natuurlijk heel vervelend als je jarenlang spelers opleidt, die, op het moment dat ze een toegevoegde waarde zijn of worden op korte termijn voor het eerste elftal, op jonge leeftijd de overstap maken naar een club met een zak geld. En daar niet voor wordt gecompenseerd.

Laat even duidelijk zijn: ik verwijt Jesper niets. Sterker, ik snap hem wel. En laat ook duidelijk zijn dat ik hem het beste wens in zijn voetbaltoekomst. En SVZW neem ik ook niets kwalijk. Die doen wat mag. Het probleem ligt bij de KNVB. Die houden, bewust of onbewust, iets in stand wat niet klopt. Het systeem van de opleidingsvergoeding deugt niet. Het gaat dus niet om Jesper, De Zweef of SVZW. Het gaat om het amateurvoetbal in het algemeen.

De regelgeving moet op de kop. Elke vereniging die een jeugdspeler kwijtraakt aan een vereniging waar hij/zij een ‘contract’ tekent, moet die opleidingsvergoeding ontvangen. Want hoe vaak komt het voor dat een speler onder de 23 jaar wordt aangetrokken? Terwijl dat ook nog eens gebeurt door verenigingen met een budget van meerdere tonnen. Die voldoende ruimte hebben om een opleidingsvergoeding te betalen. Al was het alleen maar uit solidair gebaar. Want het is al lastig genoeg om eerste klasse te voetballen met eigen jongens en spelers van buitenaf die sportief een stapje hogerop willen.”

Wat zegt de KNVB?

De KNVB laat in een reactie weten ‘bekend te zijn met het geschetste probleem’.  ,,Om die reden hebben wij ook het initiatief genomen om te komen met voorstellen die deze problemen in de toekomst moeten voorkomen", aldus Jaap Paulsen namens de bond. ,,Deze voorstellen worden voorbereid door een werkgroep waarin clubs uit het amateurvoetbal en de KNVB samenwerken.”

Amateurvoetbal