Volledig scherm
Achilles'12 en De Zweef melden zich komend seizoen ook in de vierde klasse zaterdag. © orangepictures/Raymond Smit

Wat valt er op aan de indeling amateurvoetbal?

De KNVB heeft de indeling amateurvoetbal voor komend seizoen bekendgemaakt. Wie treft wie? Bekijk op deze pagina het overzicht uit het zaterdag- en zondagvoetbal. En wat valt er in de regio op aan de indeling?

Vierde klasses op zaterdag

De grootste verandering ten opzichte van vorig seizoen ligt in de twee vierde klassen op zaterdag. Waren er vorig seizoen nog 19 clubs die op dit niveau acteerden, nu zijn dat er 26. Dit door de vele clubs die gekozen hebben om ook een team op zaterdag in te schrijven, zoals De Zweef, of volledig over zijn gegaan naar de zaterdag, zoals FC Berghuizen.

Wat opvalt is dat de teams uit de steden Hengelo en Enschede voornamelijk in de vierde klasse F zitten, terwijl Almelose clubs en teams uit dorpen vooral ingedeeld zijn in de vierde klasse E. Alleen voor ATC'65 gaat dit niet op.

Op zondag is er in de eerste, tweede en derde klasse weinig opvallends te zien. Enkel de indeling van Grol is bijzonder te noemen. De voorbije jaren kwam de ploeg uit Groenlo stevast uit in de Achterhoek, maar dit seizoen wacht er met de derde klasse A een 'Twentse' klasse voor de equipe van Sander Hoopman.

Dat hoeft dit seizoen niet gelijk een nadeel te zijn, aangezien deze klasse niet per se sterker is geworden. FC Trias is de enige, regionale overgebleven ploeg in de derde klasse C. VIOS Beltrum is gedegradeerd naar de vierde klasse.

Vierde klasse zondag

In de vierde klasse zondag zijn er ook wat opvallende dingen te vermelden. In de vierde klasse G zijn er weinig veranderingen, behalve dat de Goorse clubs GFC (naar zaterdag) en Hector (naar 4B) er niet meer bij zijn. In de vierde klasse C is er wat meer regionale inbreng. Naast AD'69 en MEC komen het gepromoveerde Meddo en KSV (uit de vierde klasse B) nu ook in deze klasse uit. Tussen de vierde klasse A en de vierde klasse B zijn er wat clubs uitgewisseld. Dat levert in 4B mooie derby's op tussen Rietmolen, Neede, Hoeve Vooruit en FC Eibergen.

In 4A komen Almelo en La Premiere, Vasse en Fleringen, Rood Zwart en Delden elkaar tegen.

En verder?

In de vijfde klasses op zondag zijn er ook wat wijzigingen. Het gedegradeerde Hengelo is ingedeeld in de vijfde klasse A, waar veel Enschedese clubs in spelen. Bentelo, vorig seizoen nog vijfde klasse B, zit komend seizoen ook in die klasse. De vijfde klasse B is wat verder opgeschoven richting de Achterhoek. Neede en Hoeve Vooruit zijn namelijk gepromoveerd naar de vierde klasse, Bentelo is weg en daar zijn Wolfersveen, Zelhem en Vosseveld voor teruggekomen. In de vijfde klasse C komen volgend seizoen geen regionale clubs uit.

Amateurvoetbal