Volledig scherm
Leon ten Voorde. © Marco De Swart

We hebben bij 'de amateurs' de slag verloren

BlogKatwijk haalde deze week een speler van TEC uit het 100 kilometer verderop gelegen Tiel. Ik geloof dat Spakenburg al twee voetballers van De Treffers uit Groesbeek voor het komende seizoen heeft gecontracteerd. Het grappige is dat de clubs in de tweede en derde divisie het hardst schreeuwen dat ze niets met het profvoetbal te maken willen hebben, maar met de beginselen van het amateurvoetbal heeft deze transferpolitiek natuurlijk niets van doen.

Los van de vraag of je dat moet willen, met dat geweld kunnen wij hier in de regio niet mee. Louter een kwestie van geld, een gebrek aan talent, of zijn de clubs ook de dupe geworden van de moeilijkheden in de opleiding bij FC Twente? De regio Twente heeft twee clubs in de derde divisie, maar HSC’21 en Quick’20 spelen dit seizoen geen rol van betekenis. De tijd dat we hier met Stevo, Sportclub Enschede, HSC en Quick vier clubs op het allerhoogste niveau hadden is voorbij. Het zijn prachtige herinneringen aan gouden jaren, die waarschijnlijk niet snel terug zullen komen.

Quote

Met twee eredivisie­clubs in een gebied van ruim 600.000 inwoners mogen we zeker niet klagen

Leon ten Voorde

Met twee eredivisieclubs in een gebied van ruim 600.000 inwoners mogen we zeker niet klagen, maar daaronder hebben we de slag verloren. En of we dat terrein op korte termijn nog eens gaan goedmaken? Lastig verhaal, zo blijkt ook uit een twitterberichtje van Peter Visser, de man die bij HSC al jaren verantwoordelijk is voor de samenstelling van de selectie. ,,Nog krapper budget maakt het er niet makkelijk op en noopt weer tot nodige keuzes. Handhaving in de derde divisie zondag wordt zo steeds grotere uitdaging om neerwaartse spiraal te voorkomen’’, zo meldde hij onlangs. Met andere woorden: zelfs het o zo stabiele HSC krijgt het in de komende jaren akelig lastig om overeind te blijven op divisie-niveau. De kans dat Quick volgend seizoen nog in de derde divisie speelt, is nagenoeg te verwaarlozen.

Misschien dat Excelsior’31 dit seizoen op de zaterdag de stap maakt, maar dat wordt nog een hele klus. De meest kapitaalkrachtige van allemaal, SVZW, lijkt nu eindelijk in balans te zijn, maar in Wierden moeten ze eerst nog maar eens de hoofdklasse halen.

Broedplaats

Twente is altijd een broedplaats van talent geweest, een voetbalmaffe streek, maar in de schaduw van alle problemen van FC Twente, worstelen ook onze traditionele vaandeldragers uit het amateurvoetbal met hun ambities. De tweede divisie is voor ons een andere wereld geworden. Zie het als de verhouding tussen de Premier League en de eredivisie.

Amateurvoetbal