Volledig scherm
Berihu. © EPA

19-jarige Berihu wint Dam tot Damloop, Ali vierde

Solomon Berihu heeft de Dam tot Damloop gewonnen. De 19-jarige Ethiopiër liep de tien Engelse mijl in 45 minuten en 51 seconden. Mohamed Ali, voormalig Somalisch vluchteling, was de beste Nederlander in Zaandam. Hij kwam als vierde over de finish in een tijd van 46.51.

Onder warme omstandigheden, de organisatie waarschuwde deelnemers vooraf voor de hitte, was Evaline Chirchir uit Kenia de beste bij de vrouwen. De 21-jarige atlete liep een goede tijd van 50.32, en bleef slechts een tel verwijderd van het parcoursrecord dat stamt uit 1987 (de Noorse Ingrid Kristiansen, 50.31). 

Chirchir liep samen met landgenote Irene Cheptai een tactische wedstrijd. De vrouwen, die ruim 6 minuten voor de mannen waren gestart, hadden met elkaar afgesproken vanaf de start gelijk vol gas te geven om zo de extra geldprijs voor de overall winnaar zeker te stellen. Beste Nederlandse was Bo Ummels: 56.29.

Bij de mannen kon niemand Berihu bijbenen. De Keniaan John Langat werd tweede op iets minder dan een halve minuut van de winnaar.