Bashir Abdi komt vol vreugde over de streep.
Volledig scherm
Bashir Abdi komt vol vreugde over de streep. © ANP

Abdi wint winderige Egmond Halve Marathon

De Belg Bashir Abdi heeft de 48ste editie van de halve marathon van Egmond op zijn naam geschreven. Hij legde de klassieker over 21,1 kilometer af in 1 uur, 8 minuten en 23 seconden. 

Abdi kwam een kleine halve minuut eerder over de meet dan de Keniaan Allan Biwott, die tweede werd in 1.08.49. Mohammed Ali was de beste Nederlander op de derde plaats in 1.08.59. Noah Schutte, specialist op de 3000 meter steeplechase, liep verdienstelijk naar de vierde plaats in 1.09.09.

De Ethiopische Tsehay Gemechu won bij de vrouwen in 1.20.29. Linet Masai uit Kenia kwam op ruime achterstand (1.21.17) als tweede aan op de boulevard van Egmond. Tadelech Bekele uit Ethiopië was de derde vrouw in 1.23.00. Bo Ummels was de beste Nederlandse op de vierde plaats in 1.24.01. Ze hield Jill Holterman net achter zich.

De wind speelde een grote rol in deze editie van de halve marathon van Egmond. De lopers moesten op het 7 kilometer lange stuk strand richting Castricum windkracht 6 trotseren. De wedstrijd begon pas echt in de duinenstrook na het strand, toen een kopgroep van negen man ontstond. Na 16 kilometer bleven Abdi, Biwott en Ali vooraan over. De Belg, die dit najaar in Chicago zijn persoonlijk record op de marathon aanscherpte tot 2.06.14, beschikte over het beste eindschot.

,,Dit is een hele bijzondere wedstrijd, ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. Op het strand durfde niemand op kop te lopen, maar daarna barstte de strijd los. Ik heb echt genoten van het publiek langs de kant en de goede sfeer”, zei de winnaar na afloop.

Ali troefde wederom alle andere Nederlandse toppers af. De 29-jarige hardloper, een Somalische vluchteling die al ruim tien jaar in Nederland woont, liet zich in het najaar ook al gelden met de vierde plaats in de Dam tot Damloop.

Beluister hieronder de meest recente aflevering van hardlooppodcast De Pacer:

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP