Alleen klein wonder kan TeamNL uit top-5 stoten
Met twee bronzen medailles op de massastart zitten de Winterspelen erop voor TeamNL. De tap kan open, want Pyeongchang 2018 was een daverend succes voor Nederland. De teller is blijven steken op een duizelingwekkend aantal van twintig medailles.
Daarmee is het totale aantal van Sotsji (24) niet geëvenaard, maar dan is ook meteen het enige minpuntje uit de weg geruimd. Want dat de Nederlandse sporters zó dichtbij dat ongekende succes van vier jaar geleden zouden komen, had geen mens vooraf durven dromen. Het aantal gouden medailles werd zelfs geëvenaard.
Een plek in de top-5 van het klassement is nog niet mathematisch zeker. Zweden kan nog een slag slaan door morgen de curlingfinale te winnen en 1 en 2 te worden bij het langlaufen. Maar die kans is erg klein, dus mag de champagne alvast voorzichtig ontkurkt worden. Bij de beste vijf wintersportlanden in de wereld horen: het blijft een knappe prestatie voor een land zonder bergen.
Bekijk hier de volledige medaillespiegel
Einde liveblog
Wie er ook brons wint bij het ijshockey, aan de medaillespiegel gaat het niets meer veranderen. En zeer waarschijnlijk gaat Nederlands vijfde positie überhaupt niet meer wijzigen deze Spelen.
Daarmee sluiten we dit liveblog af, bedankt voor het volgen en een fijne dag!
IJshockey
Nog één wedstrijd is bezig, de troostfinale van het ijshockey. Canada leidt in de laatste periode tegen Tsjechië met 4-2.
Brons voor Japan
De Japanse vrouwen hebben de Britse verslagen en brons veroverd in de troostfinale van het curling. Morgen spelen Zweden en Zuid-Korea de finale.
Trump naast Visser
Gezien op de tribune van de Gangneung Oval: Ivanka Trump naast Esmee Visser, de Nederlandse winnares van de 5 kilometer. Het opmerkelijke duo zit gezellig wat te kletsen. Bijzonder beeld.
Nederlandsen door op massastart
Annouck van der Weijden en Irene Schouten hebben zich geplaatst voor de finale van de massastart! Nu is het de beurt aan de mannen, met Koen Verweij en Sven Kramer. Volg hier hier live!
Curling
In de curlingarena is de strijd om het brons bij de vrouwen begonnen. Groot-Brittannië neemt het daarin op tegen Japan. De finale gaat morgen tussen Zweden en Zuid-Korea.
Nuis door tot Peking
Over vier jaar is Kjeld Nuis 32, maar de schaatskoning van Pyeongchang is vastbesloten zijn titels op de 1500 en 1000 meter te verdedigen op de Spelen van 2022 in Peking.
Klokkenluider: Laat Rusland niet toe
De Russische klokkenluider die het omvangrijke Russische staatsgestuurde dopingprogramma naar buiten bracht, waarschuwt het IOC de Russische vlag niet toe te laten op de sluitingsceremonie morgen in Pyeongchang. Het zou de 'slechtste beslissing' zijn die het kan nemen, aldus Grigori Rodtsjenkov tegen de BBC.
Het IOC staat voor 'het belangrijkste moment in zijn geschiedenis', aldus de klokkenluider die ondergedoken zit in de Verenigde Staten. ,,Het IOC moet tonen dat het standvastig is in de strijd tegen doping.''
,,Russische functionarissen verwerpen alle aanklachten, zeggen dat ik een leugenaar ben, hebben alle klokkenluiders vernederd, hebben valse informatie in rechtbanken gegeven, en als de vlag mag komen zal dat de slechtste beslissing zijn'', aldus Rodtsjenkov.
Massastart
Irene Schouten en Annouck van der Weijden beginnen aan de halve finale op de massastart. Schouten komt als eerste in actie. Volg het hier live.
Canadese olympiër vast na stelen auto
De Koreaanse politie heeft een Canadese olympische sporter, zijn vrouw, en zijn manager opgepakt wegens diefstal van een auto. Het drietal stapte vanochtend vroeg in Pyeongchang in een auto met draaiende motor en ging ervandoor. De manager zat achter het stuur. Hij had gedronken.
De politie onderzoekt de zaak en de resultaten daarvan worden naar het Openbaar Ministerie gestuurd. Onduidelijk is of het drietal Korea mag verlaten, dat hangt af van de ernst van het vergrijp dat ze ten laste gelegd zal worden. De voorzitter van het Canadees Olympisch Comité heeft het voorval bevestigd, maar wil niet zeggen over welke sporter het gaat. Het drietal verleent volgens Chris Overholt alle medewerking aan het onderzoek.
Zorgen om leeftijd kunstschaatssters
Tweevoudig olympisch kampioene Katarina Witt maakt zich zorgen over de steeds jongere leeftijd van de kunstrijdsters. Volgens de Duitse komt de gezondheid van de jonge meisjes in gevaar.
,,Ik heb groot respect voor wat ze doen. Maar ik denk dat het beter is om maatregelen te nemen om de kinderen te beschermen'', zei Witt in de Duitse media. ,,Ze krijgen al vroeg vermoeidheidsfracturen in de voet. Dat geldt nu bijvoorbeeld ook voor wereldkampioene Medvedeva.''
Bij de Spelen won de pas vijftienjarige Alina Sagitova het goud en haar drie jaar oude landgenote Medvedeva het zilver. De leeftijdsgrens voor deelname bij de senioren ligt nu bij vijftien jaar. Maar volgens Witt, zelf achttien jaar oud toen ze in 1984 voor het eerst olympisch kampioene werd, is dat niet goed.
Queen of the Games
Met haar historische gouden plak op de parallel slalom kroonde Ester Ledecka zich tot koningin van de Spelen in Pyeongchang. Na haar verrassende succes op de ski's op de super-G haalde ze als eerste in de olympische geschiedenis ook de titel op het snowboard. De 22-jarige Tsjechische moest nog wel even wennen aan haar nieuwe status, maar de titel 'Queen of the Games' klonk haar goed in de oren.
,,Ik voel mezelf niet zo, maar het klinkt wel lekker'', lachte Ledecka. Ze had veel losgemaakt met haar ontwapenende reactie na haar onverwachte goud op de super-G. Ze kon niet geloven dat ze de titel had veroverd. De cameraman op de piste moest haar ervan overtuigen dat ze toch echt de beste was geweest. Na alle aandacht was het wel lastig om te schakelen naar het snowboarden.
,,Het was wel even moeilijk om mezelf weer te veranderen in een snowboarder. Gister had ik zeker nog niet het goede gevoel, maar vandaag vond ik de snowboarder in mezelf weer. Ik houd van racen. Dit is het leukste van deze baan. Ik was weer terug in mijn bubbel en kon mij weer focussen. Dat heeft geholpen.''
Ledecka is vijfde sporter die bij de Spelen goud wint op twee verschillende disciplines. Na haar unieke prestatie wil Ledecka meer. ,,Ik denk dat ik nog meer kan bereiken. Ik maak nog steeds fouten op de ski's en op mijn snowboard. Ik kan mezelf nog genoeg verbeteren'', aldus de Tsjechische.
LIVE schaatsen
Over iets meer dan een uur debuteert de massastart als nieuw onderdeel bij het schaatsen op de Spelen. Eerst komen de vrouwen (met Irene Schouten en Annouk van der Weijden) in actie in de halve finale, daarna is het de beurt aan de mannen (met Koen Verweij en Sven Kramer). De finales beginnen rond 13.30 uur. Volg het hier live.
Quizvraag
Hoeveel olympisch goud staat hier? Het antwoord vind je in onze dagelijkse rubriek snowbytes.
Total loss
Zo zie je eruit na 50 kilometer klassiek langlaufen: de Finse winnaar Iivo Niskanen.
Goud voor de VS!
Amerika heeft onder toeziend oog van Ivanka Trump op spectaculaire wijze goud veroverd bij het curling. Skip John Shuster besliste de finale tegen Zweden met een five-ender in de achtste end, vergelijkbaar met deze worp. Het is het eerste curling-goud ooit voor de Amerikaanse mannen.
In de strijd om het brons was Zwitserland eerder al verrassend te sterk voor Canada.
five-ender
Sensatie in de curlingfinale! Skip John Shuster maakt een zeldzame five-ender en zet de VS opeens vijf punten voor topfavoriet Zweden: 10-5. De kans dat Zweden dit met twee ends te gaan nog ombuigt is minimaal.
Avondprogramma
In Pyeongchang (acht uur later) gaan we bijna de olympische avond in. Wat kunnen we de komende uren verwachten?
• Nu bezig: curling, finale (m) tussen Zweden en de VS
• 12.00 uur (finales vanaf 13.30 uur): schaatsen, massastart (m/v) met Van der Weijden/Schouten en Kramer/Verweij.
• 12.05 uur: curling, strijd om brons (v) tussen Japan en Groot-Brittannië
• 13.10 uur: ijshockey, strijd om brons (m) tussen Canada en Tsjechië
Hoog bezoek
De Amerikaanse curlers worden vanaf de tribune enthousiast toegejuicht door Ivanka Trump, de dochter van. Ook de Zweedse koning Karel XVI Gustaaf is van de partij.
Ivanka was eerder vandaag ook al toeschouwer bij de teamfinale alpineskiën en de finale big air. Het goud ging bij die onderdelen niet naar de VS, maar de curlers leiden momenteel wel heel verrassend tegen topfavoriet Zweden: 5-5 na zeven ends. Nog drie te gaan
Doping-Russin
De Russische bobsleester Nadezja Sergeeva is uit de uitslag van de Olympische Spelen geschrapt. Dat heeft het sportarbitragehof CAS laten weten. Ze heeft bij een dopingcontrole positief gereageerd op het middel trimetazidin. Ze eindigde in de tweemansbob op de twaalfde plek, maar raakt deze klassering nu kwijt.
Ze heeft haar accreditatie moeten inleveren en het olympische dorp moeten verlaten. Sergeeva is hiermee het tweede officiële dopinggeval binnen de Russische ploeg die onder de olympische vlag aan de Spelen meedoet. Eerder was er een positieve test van curler Alexander Kroesjelnitski, die zijn bronzen medaille moest inleveren.
Curlingfinale
De curlingfinale bij de mannen is onderweg. Na vier ends leiden de Amerikanen met 3-2 tegen Zweden. VS is een opvallende naam in de curlingfinale. De Amerikanen, met skip John Shuster, hanteren een cowboy-achtige alles-of-niets-stijl waarmee ze in de halve finale al de grote favorieten uit Canada uitschakelden. Met stoere baseballpetjes op het hoofd begeven ze zich over het ijs.
Goud voor Finland
Iivo Niskanen heeft Finland de eerste gouden medaille op de Spelen in Pyeongchang bezorgd. De 26-jarige man uit Oulu demarreerde in de slotfase weg bij zijn rivaal Aleksandr Bolshunov van de olympische atleten uit Rusland. Niskanen finishte na 50 kilometer klassieke stijl in 2.08.22, 18 seconden voor Bolshunov. Met Andrey Larkov is ook het brons voor een Rus.
Wüst vlaggendrager
Ireen Wüst mag morgen namens TeamNL de vlag dragen tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in Zuid-Korea. Chef de mission Jeroen Bijl heeft de 31-jarige schaatsster daarvoor gevraagd. Lees verder.
Column
Kjeld Nuis heeft volgens Erben Wennemars alles wat een held nodig heeft: een goede kop, de juiste uitstraling, mooie mimiek. Wie wordt er niet verliefd op Nuis?
Eekhoorn ontsnapt
Een eekhoorn kreeg de schrik van zijn leven toen hij tijdens een stukje hardlopen bijna werd geplet door de voorbijzoevende Patricia Kummer op de reuzenslalom. De Zwitserse snowboardster miste het diertje op een haar.
Voorbeschouwing
Thijs Zonneveld denkt niet dat Sven Kramer volledig in dienst gaat rijden van Koen Verweij. 'Die denkt toch: ik gooi een keer die brommer aan'.
Weer goud Ledecka
Ester Ledecka heeft haar tweede gouden medaille in Pyeongchang te pakken. De snowboardster klopte in de finale van de reuzenslalom de Duitse Selina Jörg en kroonde zich zo tot dé vrouw van deze Winterspelen. Eerder stuntte de 22-jarige Tsjechische al door de Super G te winnen, een discipline die de snowboardster er normaal gesproken een beetje bij doet.
Voorspelling
Koen Verweij en vooral Irene Schouten worden als kanshebbers genoemd op de massastart vanmiddag.
Noren meest succesvolle ooit
Dankzij de bronzen plak bij de landenwedstrijd van het alpineskiën heeft Noorwegen de 38ste medaille van deze Spelen te pakken. De Skandinaviërs braken daarmee het medaillerecord (37) van de VS in Vancouver 2010 en mogen zich het meest succesvolle land ooit op de Winterspelen noemen.
Een razend knappe prestatie, zeker als je het inwoneraantal van Noorwegen vergelijkt met dat van bijvoorbeeld de VS. In Noorwegen wonen maar 5,3 miljoen mensen, in de VS ongeveer 62 keer zo veel: 327 miljoen.
Skislotstuk prooi voor Zwitserland
Zwitserland heeft de eerste landenwedstrijd bij het alpineskiën gewonnen. In het duel om het goud versloegen Wendy Holdener en Ramon Zenhaeusern buurland Oostenrijk met 3-1.
Noorwegen pakte weer een bronzen medaille door van Frankrijk te winnen. Het aantal gewonnen runs (2-2) was gelijk, maar de Noren hadden net iets minder tijd nodig. En dat geeft de doorslag bij een gelijke score.
De landenwedstrijd was het laatste onderdeel van het olympisch skiprogramma. Bij het teamevent, zoals het onderdeel ook wel wordt genoemd, skiën mixteams tegen elkaar op basis van knockout. Een team bestaat uit twee mannen en twee vrouwen. Er deden zestien teams mee.
Snowboardgoud voor Canada
Sebastien Toutant (25) heeft voor Canada het goud in de wacht gesleept op het onderdeel big air. Hij haalde een score van 174.25. Het zilver ging naar de Amerikaan Kyle Mack (20) met 168.75 punten. De Brit Billy Morgan (28) legde beslag op het brons met zijn score van 168.00.
De big air stond in Pyeongchang voor het eerst op het olympische programma. De wedstrijd in Zuid-Korea was een zogenoemde city big air, ofwel een schans gebouwd op een stellage.
De Nederlandse troef Cheryl Maas wist op de big air geen potten te breken. Ze eindigde maandag als twintigste in de kwalificatie waar een plek bij de beste twaalf nodig was.
Pijnlijk
,,Dit blijft nog wel even aan me knagen'', reageerde een teleurgestelde Dekker na afloop op het Phoenix Snow Park in Pyeongchang. ,,Toen de laatste vier uit het klassement nog moesten, kon ik het in principe wel bij elkaar optellen en mijn conclusies trekken. Ik wist het wel, maar ik hoopte het niet. Het is helaas niet anders. Iemand moet de zeventiende plaats in beslag nemen.''
In Sotsji deed de snowboardster, naast de reuzenslalom, ook nog mee op de slalom. Dat onderdeel is niet olympisch meer, waardoor Dekker haar aandacht noodgedwongen moest verleggen naar de reuzenslalom. ,,Ik heb wel tijd gehad om aan de reuzenslalom te wennen, maar dat was geen traject van vier jaar. Heel veel mensen vroegen zich af of ik hier wel thuishoorde. Ik vind dat ik goede runs heb neergezet. Daar ligt het niet aan.''
Dekker komt honderdste tekort
Snowboardster Michelle Dekker startte haar olympische toernooi pas vanochtend om 1.00 uur Nederlandse tijd. Net als vier jaar terug bij de Spelen van Sotsji greep ze nét naast deelname aan het finaleprogramma. De 21-jarige Zoetermeerse kwam in de kwalificaties van de parallelreuzenslalom één honderdste van een seconde tekort om de achtste finales te halen. En dat deed pijn.
Dag 15!
Goedemorgen! Met nog twee dagen topsport in Pyeongchang kunnen we langzaam de balans op gaan maken. Met 8 gouden medailles is de opbrengst van Sotsji door TeamNL al geëvenaard. Kan de Nederlandse equipe daar vandaag op de massastart nog een titel aan toevoegen? Mis niets in ons liveblog!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Usain Bolt ziet dat atletieksport hem mist en wil helpen: ‘Ik heb mezelf aangeboden’
-
Wereldrecordhouder 10.000 meter geschorst na positieve dopingtest
De Keniaanse atleet Rhonex Kipruto heeft positief getest op een verboden middel. De wereldrecordhouder op de 10 kilometer is voorlopig geschorst, meldt de integriteitsunit van de atletiek (AIU). -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Denver Nuggets heeft nog één zege nodig voor historische finaleplaats
De basketballers van Denver Nuggets hebben nog één overwinning nodig om zich voor het eerst in de clubgeschiedenis te plaatsen voor de finale van de Amerikaanse competitie NBA. De ploeg won in de eindstrijd van de Eastern Conference ook de derde wedstrijd van Los Angeles Lakers met 119-108. De Nuggets leiden nu met 3-0 in de best-of-seven series. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’
-
Deelname Nederlandse boksers aan Europese Spelen niet in gevaar door schorsing
-
-
-
Bart Deurloo komt na vier maanden terug op afscheid: turner maakt comeback en mikt op WK
Bart Deurloo (32) maakt zijn comeback als turner. Deurloo kondigde begin februari zijn afscheid aan en werkte sindsdien als coach binnen de Nederlandse mannenselectie, maar op zijn besluit om te stoppen komt hij nu terug. De tweevoudig olympiër gaat een gooi doen naar een plek in de selectie voor de WK turnen in Antwerpen dit najaar. -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.