Besluit IOC mogelijke deelname sporters Rusland en Belarus leidt tot boycot atleten Oekraïne
Het Internationaal Olympisch Comité beslist op z’n vroegst eind juli over een mogelijke deelname van atleten uit Rusland en Belarus aan de Olympische Spelen van Parijs. Het besluit over deelname valt pas na de formele uitnodiging van de atleten aan de Spelen één jaar voor de openingsceremonie. Die staat gepland voor 26 juli 2024. Oekraïne heeft fel gereageerd.
IOC-voorzitter Thomas Bach zei donderdag op de persconferentie waarmee hij het driedaagse bestuursoverleg in Lausanne afsloot, dat de beslissing waarschijnlijk pas na de zomer zal worden genomen, omdat het vraagstuk ‘heel complex’ is.
Het IOC riep de internationale sportbonden dinsdag op om, onder voorwaarden, individuele sporters uit Rusland en Belarus weer toe te laten. Zowel vanuit Rusland als het door oorlog geteisterde Oekraïne kwamen afkeurende reacties op de oproep van het IOC. Politici onder meer uit Polen, Duitsland en Tsjechië leverden ook felle kritiek op het voorstel. Bach verweet de politici op zijn beurt van overheidsbemoeienis en van het hanteren van een dubbele standaard.
De Oekraïense regering heeft ook gereageerd op het besluit van Bach. De overheid wil dat atleten van Oekraïne wedstrijden waaraan Russen en Belarussen meedoen boycotten. Die opdracht hebben ze officieel gekregen, maakte kabinetsminister Oleh Nemchinov bekend op de nationale televisie. Dit geldt voor alle wedstrijden inclusief de kwalificatietoernooien voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.
Het besluit is genomen op voorstel van de minister van Jeugd en Sport en de voorzitter van het Oekraïens olympisch comité, Vadym Gutzeit. Mochten atleten toch deelnemen aan wedstrijden met sporters uit Rusland en Wit-Rusland, dan kunnen de betreffende bonden hun nationale status ontnomen worden.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Rowin Caron eindigt KLM Open als beste Nederlander, Pablo Larrazábal pakt eindzege in Cromvoirt
-
Sensatie in NBA: Boston maakt 3-0 achterstand goed en dwingt beslissend duel af tegen Miami
De basketballers van Boston Celtics hebben in de finale van de Eastern Conference in de NBA een beslissend zevende duel afgedwongen. De Celtics wonnen met 104-103 bij Miami Heat en maken daardoor nog altijd kans om de NBA-finale te halen. -
Bokstoernooi Eindhoven gaat door ondanks dreigement van bond IBA: ‘Dit is een mooi signaal’
Ondanks dreigementen vanuit de internationale boksbond IBA gaat de Eindhoven Box Cup komend weekeinde gewoon door. Dat zegt Boris van der Vorst, een van de initiators van de nieuwe boksbond World Boxing. -
Vogelpoep en insectenresten zijn hardnekkig, maar met dit trucje is je auto zo weer schoon
Vogelpoep is zeer schadelijk voor de lak van auto’s. Weghalen heeft dus prioriteit, maar hoe verwijder je de harde uitwerpselen zonder krassen? -
Femke Bol overtuigt meteen bij eerste wedstrijd van seizoen
Femke Bol heeft in een tijd van 53,12 de 400 horden gewonnen bij wedstrijden in het Belgische Oordegem. Het was haar eerste wedstrijd van het seizoen én meteen de beste prestatie van het jaar.
-
Guusje Steenhuis pakt brons bij WK judo in Doha, Korrel laat zich verrassen
-
-
-
Kun je dat contract van die gehaaide telefonische verkoper nog ongedaan maken?
‘Nee’ zeggen tegen een getrainde, telefonische verkoper is niet altijd makkelijk. Zeker niet als een energiebedrijf dolgraag een contract met je wil afsluiten. In deze rubriek legt Consumentenbond-redacteur en onderzoeker Marco van ’t Woudt je rechten als consument uit. Deze week: er is je een contract aangepraat, wat nu? -
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer