Volledig scherm
Bovenste rij: Kiran Badloe, Annemiek Bekkering, Pieter-Jan Postma, Lilian de Geus. Onderste rij: Marit Bouwmeester, Dorian van Rijsselberghe en Annette Duetz. © Frank Jansen

De Geus zakt weg en Bouwmeester rukt op bij wereldbeker in Tokio

Lilian de Geus heeft op de tweede dag van de wereldbekerwedstrijden op het toekomstige olympische zeilwater van Tokio 2020 haar koppositie in de RS:X-klasse ingeleverd. De wereldkampioene zakte in het Japanse Enoshima naar de zesde plaats in de tussenstand door matige klasseringen in race vier en vijf (tiende en vijftiende). Ze herstelde zich wel door race zes te winnen.

De Geus kan zich in Enoshima al plaatsen voor de Olympische Spelen. Ze moet dan bij de eerste zeven eindigen. ,,Mijn dag ging niet zo goed. De eerste twee races zat ik er best wel naast. We hadden een lastige wind en ik maakte wat foutjes waardoor ik wat verloor. Ik wilde het graag de derde race goedmaken en die won ik. Dat was super fijn'', zei De Geus.

Marit Bouwmeester klom naar de tweede plaats in de Laser Radial. De regerend olympisch kampioene werkte zich omhoog in het klassement met de vierde en vijfde plaats in twee races van de dag. Ook de Friezin kan zich bij de wereldbeker van Enoshima al kwalificeren voor Tokio 2020. Een plaats bij de eerste vier in de eindstand is vereist. ,,Het gaat goed'', zei Bouwmeester. ,,We hebben hier een flink trainingsblok gedraaid en alleen maar zeewind gehad en precies op de dag dat het evenement begint draaide die naar aflandig. Elke aflandige wind is wel lastig, maar dat is ook terug te zien op het scorebord. Er zitten veel schommelingen in de resultaten.''

Windsurfer Kiran Badloe handhaafde zich op de eerste plaats in de RS:X-klasse. Tweevoudig olympisch kampioen én kersvers wereldkampioen Dorian van Rijsselberghe rukte op naar de derde plaats. ,,Ik ben niet bezig met het resultaat hier, maar net als iedereen heb ik de focus liggen op het verkennen van de omstandigheden'', aldus de Texelaar. Afrodite Zegers en Anneloes van Veen namen de leiding in de 470.

  1. Zwaarbevochten zege hockeysters op laatste Champions Trophy

    Zwaarbe­voch­ten zege hockey­sters op laatste Champions Trophy

    De Nederlandse hockeysters zijn in Changzhou met een zwaarbevochten zege begonnen aan de 23ste en laatste editie van de Champions Trophy. De zesvoudige kampioen, die in China zeker niet op volle sterkte is neergestreken, versloeg Japan met 3-1. Vijf minuten voor tijd bracht Maria Verschoor de wereldkampioen voor de eerste keer op voorsprong. Daarna besliste Marijn Veen het duel. De 22-jarige debutante van Amsterdam had ook de gelijkmaker op haar naam gebracht.