Figurantenrol voor Visser in Biles-show bij meerkampfinale

WK turnenNaomi Visser speelde niet meer dan een figurantenrol in de Biles-show. Daar draaide de meerkampfinale van de vrouwen op de WK in Stuttgart op uit. De 1.42 meter kleine Simone Biles stak met kop en schouders boven de concurrentie uit. Visser eindigde als 23ste van de 24 finalisten in de Hanns-Martin Schleyer Halle. Vorig jaar in Doha werd ze nog 14e.

Door Marcel Luyckx

Van haar voornemen om beter te doen dan in de kwalificatie van afgelopen zaterdag kwam niets terecht. Op vloer moest ze zich na een sprongserie met de hand opvangen. Vanaf dat moment vocht de 18-jarige Papendrechtse een achterhoedegevecht. Op sprong helde ze bij de landing te ver voorover. 

Tekst gaat verder onder de foto...

Volledig scherm
Naomi Visser in actie op de WK turnen. © ANP
Volledig scherm
Naomi Visser. © Getty Images

Op brug, haar favoriete toestel, beleefde ze een dieptepunt. Ze kwam onzacht in aanraking met de mat toen ze van de lage naar de hoge ligger overging met een halve draai (Shaposhnikova). Bij de hervatting leek ze daarna even de weg kwijt. Op balk toonde Visser veerkracht, bleef op het smalle toestel en bracht haar meerkamptotaal op 51.166 punten. Dat was ruim 2 punten minder dan in de kwalificatie.

Bij het inturnen op vloer voor de meerkampfinale werd Naomi Visser opeens niet lekker in de trainingshal. ,,Mijn eten kwam omhoog in mijn maag. Op hetzelfde moment voelde ik mijn energie wegzakken.”

Een overdosis spanning voor haar tweede finale van de week, na de landenwedstrijd? ,,Ik had niet meer last van wedstrijdspanning dan anders. Maar ik begon met een valletje op vloer. Dan voel je de energie nog meer zakken. Dat is balen. Aan brug begon ik met frisse moed, maar opeens voelde ik me licht worden, toen ging het mis”, verklaarde ze haar val. ,,Ik ben blij dat ik het daarna nog heb weten om te draaien en een persoonlijk puntenrecord heb geturnd op balk.”

Hoogtepunt

Quote

Het niveau hier is veel hoger dan vorig jaar. Cool om hier tussen te staan, alleen jammer dat het zo afloopt.

Naomi Visser

Bij haar WK-debuut vorig jaar in Doha eindigde ze als 14de. Nu 23ste, bepaald geen vooruitgang. ,,Het niveau hier is veel hoger dan vorig jaar. Cool om hier tussen te staan, alleen jammer dat het zo afloopt. Ik weet dat ik wel vooruitgang heb geboekt. We hebben ons weten te plaatsen voor de Olympische Spelen, een hoogtepunt in mijn carrière. Dat was deze WK het belangrijkste. Daar lag alle focus op. En ik heb nog een teamfinale mee kunnen pakken die voor mij optimaal was.’’

Ze zei dat ze baat had gehad bij de steun van Lieke Wevers, die als een soort assistent-coach van haar vader Vincent opereerde in de arena. ,,Je voelt je toch een klein beetje alleen op de vloer. Als er dan een teamgenote bij komt, helpt dat echt.’’

Slagveld

De meerkampfinale ontaardde op brug in een waar slagveld. De nummers 2 en 3 van de kwalificatie liepen er onherstelbare schade op in de jacht op medailles. Onder hen Europees kampioene Melanie de Jesus dos Santos uit Frankrijk. Daardoor leek voor Nina Derwael, koningin van de brug, de weg open naar een medaille. De Belgische verspeelde haar kansen op sprong, waardoor ze als 5e eindigde.

De strijd om goud had even goed schriftelijk afgedaan kunnen worden. Simone Biles behaalde haar tweede gouden plak in drie dagen en alweer haar 22ste gouden WK-medaille sinds 2013. Nog eentje erbij en dan staat ze gelijk met de Rus Vitaly Tsjerbo, de meest succesvolle turner in de WK-geschiedenis met 23 maal goud. Komend weekeinde krijgt Biles nog vier kansen in de toestelfinales om daar overheen te gaan.

Bekijk hier de reactie van Biles:

Volledig scherm
Simone Biles. © Getty Images