Een videostill van gisteren, toen Greg van Avermaet de virtuele Ronde van Vlaanderen won.
Volledig scherm
PREMIUM
Een videostill van gisteren, toen Greg van Avermaet de virtuele Ronde van Vlaanderen won. © AFP

Glorietijden voor eSports, maar ‘vergelijk virtuele sport niet met het echte werk’

Er was gisteren een virtuele Ronde van Vlaanderen en een virtuele Grand Prix van Vietnam. Wat is de potentie van deze vorm van eSports? Is het alleen leuk bij gebrek aan echte sport, of blijven we ook na het coronatijdperk kijken?

Charles Leclerc, gisteren de winnaar van de virtuele Grand Prix van Vietnam.
Volledig scherm
Charles Leclerc, gisteren de winnaar van de virtuele Grand Prix van Vietnam. © Getty Images

Door Rik Spekenbrink

Charles Leclerc won gisteren de alternatieve Grand Prix van Vietnam. ‘En Ayrton Senna draaide zich om in zijn graf’, twitterde iemand. De purist moet er misschien niets van hebben: racen vanuit de woonkamer, zonder G-krachten, zonder de geluiden en geuren die bij de Formule 1 horen. Maar het simracen is deze weken erg populair. Zoals ook de virtuele Ronde van Vlaanderen, gisteren live uitgezonden op de Belgische televisie en voorzien van bloedserieus commentaar, door veel liefhebbers werd gewaardeerd. Greg van Avermaet won, op zijn hometrainer.

Ward Geene, één van dé experts op dit gebied, vindt het mooi, de plotse aandacht voor elektronische sport. Ingegeven uiteraard door het feit dat veel mensen thuis zitten en het gebrek aan échte sport. ,,Simracen is een kleine wereld binnen eSports, maar het maakt nu een kneiterharde groei door.” Logisch, zegt Geene, het komt het dichtst bij de realiteit. ,,Sterker: Max Verstappen heeft sinds een paar weken een eigen Twitch-kanaal (een platform voor het livestreamen van gaming, red.). Daar zie je hem in de simulator zitten, hoor je hem commentaar geven en giechelen met Lando Norris. Eigenlijk kom je dichterbij hem dan als je naar de Formule 1 kijkt. Je kan, als je heel goed bent, zelfs tegen Verstappen rijden.”

  1. Piet van der Kruk (78), laatste Nederlandse gewichtheffer op de Spelen, overleden
    30 keer Nederlands record

    Piet van der Kruk (78), laatste Nederland­se gewichthef­fer op de Spelen, overleden

    Piet van der Kruk, de laatste Nederlander die als gewichtheffer actief was op de Olympische Spelen, is op 78-jarige leeftijd overleden. Van der Kruk eindigde op de Spelen van 1968 in Mexico-Stad op de negende plaats bij de zwaargewichten met een totaal van 487,5 kilogram. De oud-olympiër, geboren in Delft en woonachtig in Nootdorp, overleed donderdag in het ziekenhuis na een kort ziekbed, zo maakte zijn familie bekend.