Volledig scherm
Fabienne Schlumpf, Susan Krumins en Karoline Bjerkeli Grovdal (vlnr) in actie tijdens de Europese Kampioenschappen Cross op Beekse Bergen. © ANP

Goud met Oranje troostprijs voor Susan Krumins

Susan Krumins heeft bij de EK veldlopen in Safaripark Beekse Bergen net naast de bronzen medaille gegrepen. De Nederlandse atlete lag op het drassige parcours lang op koers voor de derde plaats, maar moest in de slotfase de Noorse Karoline Bjerkeli Grövdahl laten gaan en passeerde de meet als vierde.

De Turkse Yasemin Can duelleerde met de Zwitserse Fabienne Schlumpf om het goud en de Turkse won. Ze is de eerste vrouw die de Europese crosstitel voor de derde keer wint.

Volledig scherm
Start van de vrouwenwedstrijd bij het EK cross op Beekse Bergen, met in het midden Susan Krumins. © ANP
Quote

Dat we met het team het goud winnen, is een mooie troost­prijs.

Susan Krumins

Ondanks dat er individueel geen medaille was voor een Nederlandse atlete in het kampioenschap op eigen bodem, boekte de equipe wel succes. Met een sterk lopende Jip Vastenburg op de vijfde plaats en Maureen Koster als elfde, won Oranje het goud in de landenwedstrijd.

Krumins liep vanaf de start vooraan mee in de wedstrijd over 8300 meter. Can en Schlumpf namen geleidelijk afstand van de Nijmeegse, die in de laatste ronde ook de Noorse Grövdahl zag voorbijkomen. Ze had niet meer de puf om aan te haken.

Het was voor Krumins een hernieuwde kennismaking met de cross. De Nijmeegse had negen jaar geen veldloop gedaan, terwijl ze in haar beginjaren wel degelijk uit de voeten kon op de winterse discipline. Zo behaalde ze brons bij de junioren op de EK van 2005 en tien jaar geleden was er zelfs Europees goud bij de beloften (onder 23 jaar).

De 32-jarige Krumins beleefde afgelopen zomer haar grootste succes op de atletiekbaan. De frêle hardloopster veroverde na een memorabele race het zilver op de 10.000 meter bij de EK in Berlijn. Vooral de beelden van haar laatste waggelende meters beklijfden.

‘Teamgoud mooie troostprijs’

Volledig scherm
Susan Krumins (midden). © ANP

Krumins: ,,Ik ben toch te hard gestart. In die laatste ronde ging het niet meer, ik had mezelf kapot gelopen’’, vertelde de 32-jarige Nijmeegse aan de finish. Toch was er tevredenheid. ,,Dat we met het team het goud winnen, is een mooie troostprijs. Ik ben ook echt trots op die andere meiden, want het is toch wel heel gaaf op het hoogste schavot te staan in eigen land.”

Het goud in de landenwedstrijd kwam mede op het conto van Jip Vastenburg, die in de slotfase sterk kwam oprukken en als vijfde over de meet kwam, op een kleine halve minuut van Krumins. ,,Ik ben zo blij. Dit was een optimale race en bevrijdend na drie jaar teleurstelling op teleurstelling’', glunderde ze.