Volledig scherm
Henk Grol op archiefbeeld © VI IMAGES /

Grol: Ik lijk een kind naast ze, maar ik win wel

EK JudoEen leven als zwaargewicht kent zijn uitdagingen: Henk Grol at een periode 8000 calorieën per dag en paste zijn wedstrijdtactiek aan. Alles om succesvol te zijn, te beginnen volgende week op het EK in Israël.

Volledig scherm
© Foto: SCS/Sander Chamid

Door Lisette van der Geest

Voorheen kon Henk Grol zonder al te veel nadenken de judomat opstappen, een worp inzetten en zijn concurrenten proberen te ‘gooien’. Tegenwoordig werkt de judoka, winnaar van twee keer brons bij de Olympische Spelen, anders. Nu denkt hij over het hangen aan tegenstanders, in plaats van duwen. En aan hoe hij ze tactisch tegen straffen op kan laten lopen. Grol (33) moet wel, sinds hij zwaargewicht is, en uitkomt tegen mannen van soms 60 kilo zwaarder.

,,Ik heb in mijn leven genoeg spectaculair judo laten zien”, zegt Grol. Oftewel: dat hij in het verleden in de klasse tot 100 kilogram juist wilde judoën en genoot van confrontaties en vernederende worpen in plaats van tactisch spel, dat maakt hem niks uit. ,,Het kan me niks meer schelen, het gaat om winnen. En dit gaat ook wel spektakel opleveren. Als het een keer niet gaat, ga ik all-in, dan wordt het wel powerplay.”

Hij heeft er inmiddels al wat toernooien opzitten, maar volgende week vrijdag komt Grol voor het eerst uit op het EK in de zwaarste categorie, tussen de zwaargewichten. Nooit meer het gevecht om af te vallen voor wedstrijddagen. Nu staat hij tussen mannen van soms 170 kilo. En dat gaat vooralsnog goed, zegt Grol. Zelf 113 kilo en 1.90 meter lang. ,,Ik verbaas me er wel over dat iemand van 2.00 meter en 40 kilo meer zich soms laat foppen door mij.”

Uithoudingsvermogen

Quote

Als ik drie keer sneller ben, is dat voor een zwaarge­wicht irritant

Henk Grol

Op fysiek vlak is hij net zo sterk als al zijn concurrenten, zo niet sterker, zegt Grol. Als het aankomt op uithoudingsvermogen noemt hij zichzelf beter dan de rest. In de omschrijving van de judoka: ,,Hun hart begeeft het eerder dan de mijne.” Hij houdt het langer vol dan het gros van de concurrentie, denkt hij.

,,Ik lijk een kind naast iemand die 70 kilo zwaarder is, maar ik kan wel van ze winnen. Als je een dikke buik hebt en je hebt er niks aan, wordt het lastig voor ze. En als ik drie keer sneller ben, is dat voor een zwaargewicht irritant. Mijn nieuwe tactiek is om niet meer te duwen, maar ze naar me toe te halen. Als ik duw terwijl zij zich omdraaien, vlieg ik erachteraan als ik tegenover iemand sta die 60 kilogram zwaarder is.”

Zijn huidige gewicht zou vijf kilo zwaarder mogen zijn, vindt hij. ,,Vijf kilo spek erbij kan handig zijn. Een beetje massa is handig. Maar ik heb er een tijdje tegen gegeten, 8000 calorieën per dag, maar op een gegeven moment heb je daar ook geen zin meer in. Dan moet je de hele dag eten en daar word je op een gegeven moment een beetje moe van.”

Tekst gaat door onder de foto.

Volledig scherm
© MAXIM SHIPENKOV

Vijftien pakken melk

Hoe hij dat deed? Veel roomboter, volle melk, volle kwark. ,,Mijn ontbijt was al 2500 à 3000. Daar dronk ik twee liter melk weg.” Dan ging hij naar de supermarkt, haalde vijftien pakken melk per keer. ,,Vrouwen denken altijd: wat doet deze gast?” De tip kreeg hij overigens van schaatscoach Jac Orie, die vertelde hem dat volle producten goed zijn.

,,Maar die tip heb ik wel wat te letterlijk opgepakt. Mijn cholesterol werd wat aan de hoge kant, dus nu ben ik iets gezakt. Nu haal ik de 6000 calorieën makkelijk.”

Grol is altijd uitgesproken. Immer hard voor zichzelf, maar over zijn doelen voor het EK zegt hij tegenwoordig liever niet veel. ,,Wedstrijd voor wedstrijd kijken, dat heb ik afgesproken met mijn trainers. Ik mag het niet meer over resultaten hebben, daar heb ik in het verleden al genoeg over gezegd.” Hij heeft al drie gouden EK-medailles en drie zilveren. Dan: ,,Maar Henk Grol doet alleen maar mee als hij denkt dat er nog wat te halen is en anders stopt hij ermee.”