Handbalsters met speels gemak langs Kroatië

SamenvattingAl was de groepswinst in poule C van het EK voor Nederland reeds voor de laatste poulewedstrijd tegen Kroatië een feit, woensdag wonnen de handbalsters met een b-team 34-23 van Kroatië.

Volledig scherm
Charris Rozemalen. © ANP

Stonden de gezichten van de speelsters twee dagen eerder nog gespannen in de enerverende wedstrijd tegen Spanje die pas in de laatste seconden in het voordeel van Nederland werd beslist, van nervositeit was vanavond geen sprake. Na de winst op eerst Hongarije en vervolgens Spanje, was Nederland al op voorhand verzekerd van de maximale score in de groepsfase.

Waar Thomsen eerder nog voorzichtig was met haar jonge speelsters - ,,Als ervaren speelsters al gespannen zijn voor een wedstrijd tegen Hongarije, hoe moet het dan wel niet voor debutanten zijn?”, koos ze er nu juist voor jonge speelsters wedstrijdervaring te geven en ze wel op te stellen. Met succes, na de eerste helft stond het 17-10 voor Nederland. In de tweede helft werd die voorsprong moeiteloos verder uitgebouwd en kwam het team geen moment in de problemen.

De handbalsters verplaatsen zich nu van Montbéliard naar Nancy, waar ze zondagavond om 18.00 uur voor het eerst in actie komen in ronde twee. De eerst tegenstander is Roemenië, daarna tegen Noorwegen (dinsdag) en dan het beladen duel met Duitsland  (woensdag). Daarin treffen de handbalsters hun eerdere bondscoach, Henk Groener, de man die aan het roer stond toen Nederland debuteerde op de Olympische Spelen en daar als vierde eindigde. Hij is op het EK als bondscoach van Duitsland.

Volledig scherm
Helle Thomsen. © AFP
Volledig scherm
Estevana Polman in actie tegen Kroatië. © ANP
Volledig scherm
Selena Milosevic van Kroatië neemt het doel van Nederland onder vuur. © AFP
Volledig scherm
Kroatië-keeper Tea Pijevic is kansloos bij een zevenmeter van Nederland. © AFP