Volledig scherm
© AP

Hockeysters naar halve finale dankzij monsterzege op Rusland

EK HockeyNatuurlijk wonnen de hockeysters van Oranje na twee gelijke spelen op het EK wel van Rusland. De nummer 23 van de wereld bleek kanonnenvoer: 14-0. Nederland hoopt dat de monsterscore de ommekeer betekent op het toernooi, dat tot vanavond moeizaam verliep.

Scoren was een probleem, in de eerste twee EK-duels tegen België en Spanje (twee keer 1-1). Maar tegen het akelig zwakke Rusland vielen de doelpunten als rijpe appelen, al hadden het er voor wie écht kritisch wilde zijn zelfs nog een paar meer kunnen zijn.

Nederland had de benodigde twee doelpunten om zeker te zijn van de halve finale na het eerste kwart al gemaakt. De ploeg was veel beter dan Rusland, dat totaal geen weerstand bood en het aan keepster Viktoria Aleksandrina te danken had dat het na een kwartier ‘pas’ 2-0 stond. Ze hield vroeg in de wedstrijd zeker vijf goede kansen tegen. Tegen de strafbal die Nederland na 18 seconden kreeg, kon ze niet op. Aanvankelijk gaf de scheidsrechter een strafcorner, maar na raadpleging van de videoscheidsrechter werd die gepromoveerd tot strafbal. Captain Eva de Goede benutte die buitenkans. Het duurde vervolgens tot de laatste seconde van het eerste kwart tot de marge werd verdubbeld. Juist de op het oog makkelijkst te pareren kans van Oranje, een niet al te hard schot van Lauren Stam, ging erin: 2-0.

Het was dus snel duidelijk dat Nederland niet tegen een derde domper zou aanlopen. Zeker toen het in het tweede kwart meteen 3-0 werd, weer was het De Goede die scoorde. Een paar minuten later was het Caia van Maasakker die vanuit een corner voor 4-0 zorgde. Uit een mooie strafcornervariant maakte Marloes Keetels er 5-0 van, de ruststand.

Tekst gaat verder onder de foto...

Volledig scherm
Kelly Jonker in actie tegen Rusland. © Frank Uijlenbroek

Dubbele cijfers

Na rust liep de score op. Van Maasakker benutte haar tweede strafcorner (6-0), Marijn Veen was het eindstation bij een mooie aanval (7-0), Kelly Jonker liet haar specialiteit, de tip-in nog eens zien (8-0). Met nog een kwartier te spelen werd het halen van dubbele cijfers een nieuwe missie. Het bleek een koud kunstje. Lidewij Welten scoorde na goed voorbereidend werk van Frederique Matla, diezelfde combinatie zorgde een krap minuutje later voor nummer tien. Margot van Geffen verlengde strafcorner nummer twaalf tot doelpunt nummer elf.

Volledig scherm
© ANP

De toeschouwers aan het Wilrijkse Plein waren ondertussen de tel kwijt en zochten naar speelsters die nog niet hadden gescoord. Jonker tekende voor 12-0 en Veen maakte 13-0.

Bondscoach Alyson Annan haalde vlak voor tijd keepster Anne Veenendaal eraf ten faveure van een extra veldspeelster. Om die situatie ook maar eens te testen, vermoedelijk. Prompt scoorde Frederique Matla, haar eerste na toch een hoop mogelijkheden. Met nog 16 tellen op de klok kreeg Oranje nog één strafcorner, maar de vijftiende goal viel niet meer.

Het is nog niet bekend of Nederland als nummer 1 of 2 doorgaat naar de halve finales, die vrijdagavond worden gespeeld. Dat hangt af van het duel België-Spanje, later vanavond. Als dat niet eindigt in een gelijkspel, wordt Nederland tweede. Dan treft het Engeland, in het andere geval Duitsland.