Volledig scherm
Maud Megens. © Beeldboot/Gertjan Kooij

Hooguit plek zeven op WK voor waterpolosters na verlies tegen Italië

WKDe Nederlandse waterpolosters hebben op de wereldkampioenschappen in het Zuid-Koreaanse Gwangju ook verloren van Italië. De formatie van bondscoach Arno Havenga ging onderuit met 5-10. De periodestanden waren 1-3 2-3 1-2 1-2. Het was voor Oranje de eerste wedstrijd om de plaatsen vijf tot en met acht.

De zevende plaats is nu het hoogst haalbare voor Nederland. Het duel om die plek is vrijdag tegen Griekenland. De Grieken verloren eerder van Rusland.

Oranje, regerend Europees kampioen, verspeelde de kans op een medaille door in de kwartfinale van Spanje te verliezen. Om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen had Team NL zich ten minste moeten plaatsen voor de finale. Kennelijk was die teleurstelling nog niet geheel verwerkt. Oranje startte tegen de Italiaansen weliswaar vrij goed, maar naarmate het duel vorderde verdween de overtuiging. Dat bleek vooral meerdere keren in ‘man meer-situaties’, waar geen voordeel werd uitgehaald.

Tegen Italië, in de kwartfinales uitgeschakeld door Hongarije, was Maud Megens met drie treffers de beste schutter. Sabrina van der Sloot en Maartje Keuning scoorden beiden eenmaal.

De finale op het WK gaat tussen de Verenigde Staten en Spanje. De Amerikaanse vrouwen, de titelverdedigsters, versloegen in de halve finales Australië met 7-2. Spanje was veel te sterk voor Hongarije: 16-10.