Volledig scherm
Kira Toussaint. © BSR Agency

Jaar na ‘boosdoenende brief’ maakt goud hevige emoties los bij Toussaint

De gouden medaille die Kira Toussaint bij de Europese kampioenschappen kortebaan op de 100 meter rugslag haalde, deed erg veel met haar.

,,Zaterdag is het een jaar geleden dat ik de ‘boosdoenende brief' kreeg. Ik heb er deze week wel veel aan teruggedacht. Het is elf maanden geleden dat ik in een periode zat dat ik misschien wel nooit meer kon zwemmen. Ik weet niet of ik het droog ga houden zo op het podium. Het is wel heel erg emotioneel", zei de Nederlandse voor de camera van de NOS.

Volledig scherm
Kira Toussaint. © AP

Toussaint doelde daarmee op het feit dat ze begin november vorig jaar positief testte op doping. Bij de 25-jarige zwemster werden sporen van het verboden middel tulobuterol aangetroffen, een medicijn tegen astma. Ook de contra-expertise leverde een positief resultaat op.

De internationale zwemfederatie FINA trok de dopingzaak in maart van dit jaar in. Haar positieve test bleek te zijn veroorzaakt door toegestane medicatie die Toussaint gebruikt.

  1. Belg Mbenga treurt om dood Bryant: ‘Ik ben meer dan een vriend verloren’

    Belg Mbenga treurt om dood Bryant: ‘Ik ben meer dan een vriend verloren’

    Didier Mbenga, de Congolese Belg die twee seizoenen bij Kobe Bryant en de LA Lakers speelde is geshockeerd door het overlijden van de wereldster. ,,Ik ben in shock. Ik heb eigenlijk niet veel moed om te praten, maar ik doe een inspanning”, liet hij telefonisch optekenen bij RTBF. Mbenga speelde tussen 2008 en 2010 bij de LA Lakers en werd in die twee jaar twee keer kampioen: ,,Hij was een enorm harde werker, ik ken niemand zoals hij.”