Volledig scherm
© AFP

'Japan is veel beter dan de meeste mensen denken'

Achtste finales WKHandbalbondscoach Helle Thomsen over de risico’s en kansen van Nederland tegen Japan, de tegenstander in de achtste finale van het WK om 20.30 uur vanavond.

Door Lisette van der Geest

,,Japan is veel beter dan de meeste mensen denken”, zegt bondscoach Helle Thomsen. De Deense staat erom bekend tijdens grote internationale toernooien de nodige slaapuren te missen, onder meer doordat ze alle wedstrijden terugkijkt. ,,Japan speelde tijdens dit WK slechts 35 minuten slecht. Dat was tegen Denemarken.” De uitslag toen: 18-32.

Volledig scherm
Helle Thomsen © EPA

Net als bij Nederland staat een Deen aan het roer van het vrouwenteam. Ulrik Kirkely, Thomsen kent hem goed, noemt hem een uiterst kundige coach. Pearl van der Wissel, de in allerijl uit Denemarken opgeroepen opbouwspeelster die zaterdag bij het Nederlands team aanhaakte, kent hem ook. Hij was vorig jaar assistent-coach bij Odense, haar Deense topclub. ,,Grappig dus.” Zij is niet zo lang met haar 171 centimeter, hun speelstijl ligt haar wel. Zij kijkt uit naar de wedstrijd tegen Japan. Noemt het land ‘een van de beste tegenstanders die we in de achtste finale konden treffen’.

Voordat Nederland in de laatste wedstrijd van de poulefase op indrukwekkende wijze van Duitsland won, speelde het team niet goed. Zo werd er verloren van Zuid-Korea en maakten de handbalsters veel onnodige fouten. Tot de winst op Duitsland leek de vorm ver weg en een confrontatie met olympisch kampioen Rusland al in de achtste finale zeer waarschijnlijk. Uiteindelijk werd het Japan. Vanaf nu telt op het WK het knock-outsysteem. Van der Wissel: ,,Beter dat we nu nog niet tegen Rusland of Noorwegen spelen. Al moet je van iedereen winnen, wil je goud winnen.”

De kracht van Japan zit grotendeels in het feit dat zij trainen als een clubteam, weet Thomsen. De Nederlandse selectie komt door clubverplichtingen in Europa slechts een paar weken per jaar bij elkaar. Thomsen: ,,In Japan trainen ze meer dan 130 dagen per jaar samen. En dat wordt in aanloop naar de Spelen van 2020 alleen maar meer. Dat ze vaak samen trainen kun je aan hun spel zien. Waar wij voor een situatie twee oplossingen hebben, hebben zij er vijf.”

Bovendien is de Aziatische speelstijl anders dan die van de Nederlanders. Nederland speelt met een hoog ritme, maar Japanse handbalsters zijn met hun gemiddeld kleine lengte uiterst wendbaar. Ze staan bekend om hun schijnbewegingen en vlugheid. Thomsen: ,,In onze verdediging zien wij er soms dom uit. Dan kunnen we er niet tijdig op reageren.”

Daarnaast schuilt er gevaar tegen Japan in het oplopen van tijdstraffen. Lange Nederlandse speelsters lopen daarop meer risico dan de kleinere Japanse concurrentie, denkt Thomsen. ,,Je raakt ze aan en ze vallen snel om. Je krijgt snel twee minuten.”

Maar uiteindelijk is Nederland de vice-wereldkampioen. En het aan de stand verplicht vanavond te winnen. Hoe Japan dan toch te verslaan is? Thomsen: ,,Door ons powerspel te spelen. Door met onze defensie hun snelle beweeglijke spel te stoppen. Wij zijn langer, in hun defensie kunnen we eroverheen.”

Het duel van Oranje met Japan begint vanavond om 20.30 uur. De samenvatting is later op onze website te zien. Ziggo Sport zendt de wedstrijd live uit.

 Bekijk hieronder de samenvatting tegen Servië.