Kamminga pakt EK-zilver achter ongenaakbare Peaty op 100 meter school
Arno Kamminga heeft op het EK zwemmen in Hongarije zilver gepakt op de 100 meter schoolslag. Hoewel het hem niet lukte de ongenaakbare Adam Peaty (57,66) van het goud te houden, betekent het voor de Katwijker wel zijn eerste medaille ooit op een langebaantoernooi.
De 25-jarige Kamminga tikte in Boedapest aan in 58,10 seconden. Daarmee was hij een kleine halve seconde langzamer dan de Britse zwemmer Peaty die al jaren de schoolslag domineert. Kamminga veroverde twee jaar geleden op de EK kortebaan in Glasgow, waar Peaty ontbrak, goud op de 100 en 200 meter school.
Peaty is al jaren een klasse apart op de schoolslag. De 26-jarige Brit veroverde bij de Spelen van Rio 2016 goud op de 100 meter en schreef bij de EK’s van 2014, 2016 en 2018 steeds de 50 en 100 school op zijn naam. Kamminga slaagde er vorige maand in Eindhoven als eerste na Peaty in om onder de 58 seconden te duiken op de 100 meter (57,90). Het wereldrecord van de Brit staat op 56,88.
Toussaint
Kira Toussaint plaatste zich in Boedapest als tweede voor de finale van de 50 meter rugslag. De houdster van het Europees record (27,10) zette in de halve finales 27,22 seconden neer. Alleen de Schotse Kathleen Dawson was net als in de series iets sneller: 27,19. Met Maaike de Waard heeft de Nederlandse zwemploeg in de finale van woensdag nog een medaillekandidate in het water liggen. De Waard kwalificeerde zich in 27,69 als derde voor de strijd om de medailles.
,,Een goede race en een goede tijd, op naar de finale”, zei Toussaint. Met Maaike de Waard heeft de Nederlandse zwemploeg in de finale van woensdag nog een medaillekandidate in het water liggen. De Waard kwalificeerde zich in een persoonlijk record van 27,69 als derde voor de strijd om de medailles op de 50 rug. ,,Met de finalespanning en nog een beetje scherpte erbij denk ik dat ik dan nog iets harder kan”, aldus De Waard.
Toussaint veroverde maandag, op de openingsdag van de EK langebaan, zilver met de estafetteploeg op de 4x100 vrij. De 26-jarige Noord-Hollandse mikt individueel op eremetaal op de rugslag. Bij de EK kortebaan van 2019 in Glasgow pakte Toussaint goud op de 50 en 100 meter rug en brons op de 200 rug. Met 27,10 heeft Toussaint sinds vorige maand het Europees record op de 50 rug op haar naam staan.
Stan Pijnenburg en Tes Schouten bleven in Boedapest steken in de halve finales van respectievelijk de 100 meter vrije slag en de 100 meter schoolslag. Pijnenburg (24) eindigde in 48,89 als twaalfde in het veld van zestien zwemmers. In de series had hij 48,76 geklokt. Jesse Puts en Nyls Korstanje, die maandag met Pijnenburg en Thom de Boer een Nederlands record zwommen in de finale van de 4x100 vrij, kwamen niet door de series. Schouten (20) greep met 1.07,39 naast een finaleplaats. De houdster van het Nederlands record (1.06,92) eindigde als vijftiende. Schouten doet komende zomer op de 100 school mee aan de Spelen van Tokio.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Play-offs NBA: Bucks en Suns verliezen wedstrijd zeven en liggen eruit
Regerend NBA-kampioen Milwaukee Bucks en Phoenix Suns, de verliezend finalist van vorig jaar, zijn uitgeschakeld in de play-offs. Milwaukee verloor het beslissende zevende duel van Boston Celtics (109-81). Phoenix, de beste ploeg van het reguliere seizoen, ging ten onder tegen Dallas Mavericks: 123-90. -
Dafne Schippers op 100 meter bij FBK Games in Hengelo
Atlete Dafne Schippers neemt op 6 juni deel aan de FBK Games. Dat maakte de organisatie van het atletiekevenement in Hengelo woensdag bekend. Schippers zal op tweede pinksterdag starten op de 100 meter. Het wordt een van haar eerste wedstrijden van het seizoen. -
PREMIUM
Carolijn Brouwer, boegbeeld in nieuwe Nederlandse boot Ocean Race: ‘Is dit nog wel menselijk?’
Carolijn Brouwer, Nederlands succesvolste zeezeilster, is het boegbeeld van een nieuwe Nederlandse boot in de prestigieuze Ocean Race; de zeilwedstrijd die draait om afzien en uitdaging. ,,Dat je denkt: is dit nog wel menselijk?” -
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
PREMIUM
Pieter, Inge, Ranomi en nu Arno: Kamminga wil Nederlands zwemmen omhoogtrekken
Arno Kamminga draagt in zijn eentje zorg voor de nalatenschap in het Nederlandse zwemmen. Achter hem duikt niet een, twee, drie iemand in het ontstane gat. Dat leidt niet tot paniek, wel tot bijgestelde verwachtingen.
-
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen. -
MotoGP eert Valentino Rossi: niemand mag ooit nog racen met nummer 46
Het nummer 46 mag nooit meer gebruikt worden in de MotoGP. De organisatie van de koningsklasse van de motorsport heeft besloten om het vaste nummer van de Italiaanse coureur Valentino Rossi terug te trekken. Dat gebeurt officieel volgende week voorafgaand aan de kwalificatie voor de Grote Prijs van Italië op het circuit van Mugello. -
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen.