Volledig scherm
Eliud Kipchoge © REUTERS

Kipchoge waagt in Berlijn nieuwe aanval op wereldrecord

Eliud Kipchoge waagt zondag een nieuwe aanval op het wereldrecord. Hij wil in Berlijn de 2.02.57 van zijn landgenoot Dennis Kimetto verbeteren. Kimetto zette die tijd in 2014 neer tijdens de marathon in de Duitse hoofdstad.

De 33-jarige Kipchoge zag dit voorjaar een serieuze poging mislukken. Hij won weliswaar de marathon van Londen, maar leverde in de slotfase van de wedstrijd te veel in op het recordschema en finishte in 2.04.17. De olympisch kampioen liep zijn persoonlijk record van 2.03.05 in 2016 in Londen.

De Keniaan won al twee keer de race in Berlijn, algemeen beschouwd als de snelste marathon ter wereld. Kipchoge won er in 2015 (2.04.00) en in 2017 (2.03.32). Hij heeft de laatste acht marathons die hij liep allemaal gewonnen en deed vorig jaar op het circuit van Monza een poging als eerste mens onder de twee uur te lopen. Kipchoge kwam met hulp van een legertje tempomakers in de buurt; hij klokte 2.00.25.

  1. Zwaarbevochten zege hockeysters op laatste Champions Trophy

    Zwaarbe­voch­ten zege hockey­sters op laatste Champions Trophy

    De Nederlandse hockeysters zijn in Changzhou met een zwaarbevochten zege begonnen aan de 23ste en laatste editie van de Champions Trophy. De zesvoudige kampioen, die in China zeker niet op volle sterkte is neergestreken, versloeg Japan met 3-1. Vijf minuten voor tijd bracht Maria Verschoor de wereldkampioen voor de eerste keer op voorsprong. Daarna besliste Marijn Veen het duel. De 22-jarige debutante van Amsterdam had ook de gelijkmaker op haar naam gebracht.