Volledig scherm
Kira Toussaint. © EPA

Kira Toussaint wint goud op 100 meter rugslag bij EK kortebaan

Kira Toussaint heeft bij de Europese kampioenschappen kortebaan in Glasgow de 100 meter rugslag gewonnen. De Nederlandse zwemster klokte in de finale in Glasgow 55,71 seconden. Dat was aanzienlijk langzamer dan een dag eerder in de halve finales, toen ze met 55,17 het nationale record aanscherpte.

Achter Toussaint eindigde de Russische Maria Kameneva in 56,10 als tweede. Het brons ging naar de Britse Georgia Davies (56,73).

Nederland staat nu op drie medailles bij de EK kortebaan. Arno Kamminga behaalde eerder donderdag goud op de 200 meter schoolslag en woensdag verzekerde hij zich van brons op de 50 meter schoolslag.

Volledig scherm
Kira Toussaint. © BSR Agency

Toussaint scherpte de voorbije weken het Nederlandse record op de 100 meter rugslag enkele keren aan. In oktober kwam de 25-jarige zwemster in Amsterdam tot 55,74. Een kleine twee weken terug klokte Toussaint bij de International Swimming League in Londen 55,58. In Glasgow stelde ze de tijd nog verder naar beneden bij.

In de Schotse stad doet Toussaint individueel ook mee aan de 50 meter rugslag en 50 meter vrije slag.

  1. Belg Mbenga treurt om dood Bryant: ‘Ik ben meer dan een vriend verloren’

    Belg Mbenga treurt om dood Bryant: ‘Ik ben meer dan een vriend verloren’

    Didier Mbenga, de Congolese Belg die twee seizoenen bij Kobe Bryant en de LA Lakers speelde is geshockeerd door het overlijden van de wereldster. ,,Ik ben in shock. Ik heb eigenlijk niet veel moed om te praten, maar ik doe een inspanning”, liet hij telefonisch optekenen bij RTBF. Mbenga speelde tussen 2008 en 2010 bij de LA Lakers en werd in die twee jaar twee keer kampioen: ,,Hij was een enorm harde werker, ik ken niemand zoals hij.”