Volledig scherm
Grigori Rodsjenkov. © EPA

Klokkenluider Rodsjenkov eist gerechtigheid

Klokkenluider Grigori Rodsjenkov juicht de zware dopingschorsing van zijn vaderland Rusland toe, maar vindt dat er nog veel moet gebeuren om recht te doen aan alle eerlijke sporters die zijn benadeeld door Russische fraudeurs. Dat liet hij weten aan de BBC.

Rodsjenkov, voormalig hoofd van het dopinglaboratorium in Moskou, onthulde destijds het omvangrijke en door de staat gestuurde dopingsysteem in Rusland. Hij vluchtte in 2016 naar de Verenigde Staten na doodsbedreigingen en woont op een geheim adres.

,,Fraude, leugens en vervalsingen van een onmetelijke omvang zijn eindelijk bestraft, maar er is meer te doen. De dopingmonsters van Russische atleten die meededen aan de Olympische Spelen van Londen 2012 en Sotsji 2014 moeten opnieuw worden bekeken met de kennis van nu. De Russische valsspelers moeten met terugwerkende kracht alsnog worden bestraft om gerechtigheid terug te brengen in de sport.”

  1. Belg Mbenga treurt om dood Bryant: ‘Ik ben meer dan een vriend verloren’

    Belg Mbenga treurt om dood Bryant: ‘Ik ben meer dan een vriend verloren’

    Didier Mbenga, de Congolese Belg die twee seizoenen bij Kobe Bryant en de LA Lakers speelde is geshockeerd door het overlijden van de wereldster. ,,Ik ben in shock. Ik heb eigenlijk niet veel moed om te praten, maar ik doe een inspanning”, liet hij telefonisch optekenen bij RTBF. Mbenga speelde tussen 2008 en 2010 bij de LA Lakers en werd in die twee jaar twee keer kampioen: ,,Hij was een enorm harde werker, ik ken niemand zoals hij.”