Ranomi Kromowidjojo.
Volledig scherm
Ranomi Kromowidjojo. © ANP

Kromowidjojo en Weertman gaan door: ‘Leef voor de Spelen’

Drievoudig olympisch kampioen Ranomi Kromowidjojo wilde op de Olympische Spelen van Tokio in 2020 nog één keer pieken. De bijna 30-jarige topzwemster laat er echter geen twijfel over bestaan. ,,Ik ga absoluut door tot 2021. En Ferry ook”, doelt ze op haar vriend en olympisch kampioen openwaterzwemmen Ferry Weertman.

Kromowidjojo klonk dinsdagmiddag opgelucht dat het IOC heeft besloten de Olympische Spelen te verplaatsen naar 2021. ,,Ik ben wel content met die beslissing. Het geeft een beetje rust, het is fijn dat er nu duidelijkheid is. De afgelopen weken probeerde ik zo goed mogelijk rondom huis te trainen op het droge. Het is echt heel gek dat je opeens geen zwembad tot je beschikking hebt. Toch probeer je je voor te bereiden om over vier maanden een topprestatie te leveren.”

,,Maar goed, de hele topsportwereld ligt plat dus het zou redelijk kansloos zijn om de Spelen door te laten gaan. De situatie in de wereld is op dit moment helemaal niet onder controle en de vraag is of dat komende zomer wel het geval zou zijn. En als het veilig genoeg is, is het dan handig om mensen vanuit de hele wereld op één plek te laten samenkomen?”

Kromo’s vierde Olympische Spelen zouden de kroon op haar carrière moeten worden. De topzwemster die in augustus 30 jaar wordt, laat er geen misverstand over bestaan. ,,Ja, Ferry en ik gaan door tot 2021. Absoluut! Ik leef voor de Olympische Spelen en kijk hier al zo lang naar uit. Het maakt het wel heel gek omdat ik al zo lang bewust voor Tokio 2020 aan het trainen ben. Het feit dat dat opeens wegvalt is wel heel gek. Je gaat opeens van dag tot dag leven.”

,,Het nieuws van vandaag geeft topsporters even rust en veiligheid. Maar we zitten natuurlijk in een enorme crisis in de wereld. Hopelijk gaat het snel de goede kant op en kunnen we straks echt goed toewerken naar de Olympische Spelen van 2021.”

Samen met haar vriend Ferry Weertman heeft Kromowidjojo de afgelopen weken doorgetraind, maar dat was volgens de 27-jarige Weertman niet altijd makkelijk omdat ze niet het water in konden. ,,Je was je toch in allerlei bochten aan het wringen om fit te blijven”, aldus de olympisch kampioen op de 10 kilometer in het open water bij Rio 2016. ,,Ik ben blij dat de druk nu van de ketel is. Als de Spelen volgend jaar zijn, hebben nu nog ruim een jaar de tijd en kunnen we met de coaches gaan kijken hoe we die tijd het beste gaan invullen. Veiligheid staat boven alles, maar ik hoop dat we weer snel het zwembad in kunnen. Want zonder is toch wel heel moeilijk.‘’

  1. De Pacer | Terug naar de eerste Marathon Rotterdam in 1981, met Jacques Valentin

    De Pacer | Terug naar de eerste Marathon Rotterdam in 1981, met Jacques Valentin

    De veertigste jubileumeditie van de Marathon Rotterdam gaat zondag niet door. Toch vonden wij van De Pacer het tijd voor iets bijzonders: een terugblik op de eerste Marathon Rotterdam in 1981. Met Jacques Valentin, derde die dag, halen we anekdotes op over een gedenkwaardige editie in de regen, met vijf rondjes rond de Kralingse Plas en slechts 180 finishers. Van een populair massa-evenement was toen nog geen sprake was, de marathon werd gelopen door een select groepje hardcore pioniers met cola als sportdrank.