Volledig scherm
Maria Lasitskene. © AP

Lasitskene eist vertrek atletiekbestuurders

Wereldkampioene hoogspringen Maria Lasitskene roept op tot een grote schoonmaak in de Russische atletiek. Ze eist het vertrek van de bestuurders van de federatie van haar land die er maar niet in slagen af te rekenen met het dopingverleden.

,,Ik hoop dat de verantwoordelijken in deze eeuwige schande de moed hebben op te stappen'', schrijft de topatlete op Instagram.

Lasitskene, de wereldkampioene van 2015 en 2017 en Europees kampioene van 2018, reageerde op het besluit van de internationale atletiekfederatie World Athletics om langer vast te houden aan de schorsing van de Russische atletiekbond (RusAF). Die schorsing is al bijna vier jaar van kracht en werd opgelegd nadat aan het licht kwam dat systematisch doping is gebruikt in de Russische atletiek.

,,Denk niet dat ik het alleen over bestuurders heb, ik wil ook dat de coaches opstappen die nog altijd geloven dat winnen zonder doping niet mogelijk is. Laten we alsjeblieft proberen te redden wat er nog van de Russische atletiek is overgebleven'', aldus Lasitskene, die zelf tot de groep van 42 Russische atleten behoort die aantoonbaar dopingvrij is en daardoor onder neutrale vlag mag meedoen aan de internationale toernooien en kampioenschappen.

  1. Visser nu commentator bij WK rugby: ‘Nieuw-Zeeland is zeker niet de grote favoriet’
    WK in Japan

    Visser nu commenta­tor bij WK rugby: ‘Nieuw-Zee­land is zeker niet de grote favoriet’

    Tim Visser deed vier jaar geleden als international van Schotland mee aan het WK rugby in Engeland. In mei stopte hij op 32-jarige leeftijd als rugbyer, maar de komende anderhalve maand is hij als commentator op de Britse, Ierse en Nederlandse televisie/radio bijna dagelijks te horen over het WK in Japan. ,,Mijn advies is: probeer zoveel mogelijk van het WK te zien, want het is een uniek sportevenement.”