Jerry Sloan.
Volledig scherm
Jerry Sloan. © AFP

Legendarische Utah Jazz-coach Jerry Sloan overleden

Basketballegende Jerry Sloan is vrijdag op 78-jarige leeftijd overleden. Dat meldde zijn voormalige club Utah Jazz. Sloan was al enkele jaren ziek. Hij had parkinson en een vorm van dementie.

Sloan was als speler tien jaar actief bij Chicago Bulls en haalde twee keer het All Star-team. In 1979 werd hij de hoofdcoach van de Bulls. Toch zal zijn naam voor altijd verbonden zijn aan Utah Jazz. Bij die club was hij liefst 23 seizoenen, van 1988 tot 2011, de baas.

Jerry Sloan (r) en Michael Jordan in de NBA-finale van 1998.
Volledig scherm
Jerry Sloan (r) en Michael Jordan in de NBA-finale van 1998. © USA TODAY Sports

Als eerste NBA-trainer boekte hij met een club 1000 zeges. In totaal boekte Sloan als NBA-coach 1221 overwinningen. Alleen Lenny Wilkens, Don Nelson en Gregg Popovich deden dat beter.

Twee keer leidde Sloan Utah naar de finale van de NBA, in 1997 en 1998, maar daarin verloor het met sterspelers als John Stockton en Karl Malone telkens met 4-2 van Chicago Bulls, met Michael Jordan.

Jerry Sloan (4) als speler van de Chicago Bulls in 1968.
Volledig scherm
Jerry Sloan (4) als speler van de Chicago Bulls in 1968. © AP
  1. Podcast | Rene Kuijs wil door álle straten van Rotterdam hardlopen
    De Pacer

    Podcast | Rene Kuijs wil door álle straten van Rotterdam hardlopen

    Rotterdam telt 4000 straten en Rene Kuijs heeft zich ten doel gesteld om door al die straten te gaan hardlopen. Om zich al lopend de stad eigen te maken, om de gesprekken met de inwoners die het oplevert wanneer hij weer ergens met zijn kaart in de hand de route uit staat te stippelen. Hij kijkt om zich heen en neemt de omgeving in zich op. In de nieuwe aflevering van De Pacer spreekt hij over zijn Every Single Street-project.