Volledig scherm
© ANP

NOC*NSF zet miljoenen opzij voor een coronanoodfonds

Sportkoepel NOC*NSF zet voorlopig ongeveer vijf miljoen euro opzij voor een noodfonds voor de Nederlandse sport. Het moet de aanzet vormen tot een groter fonds, waarmee de financiële gevolgen naar aanleiding van het coronavirus kunnen worden opgevangen. 

Quote

De bonden kunnen bij ons aangeven waar de acute problemen zich voordoen. Wij gaan kijken of we dan kunnen helpen

Anneke van Zanen-Nieberg

Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter NOC*NSF, is trots hoe de Nederlandse sport meewerkt om de verdere verspreiding van het virus te beteugelen. ,,Van sportvereniging tot ondernemende sportaanbieder en dat geldt ook voor alle evenement-organisatoren, iedereen werkt met grote inzet mee. De sector maakt daardoor een scherpe val van de inkomsten mee, terwijl de kosten in veel gevallen doorlopen. Wij maken nu vanuit onze beschikbare budgetten middelen vrij zodat we onze unieke sportinfrastructuur kunnen helpen om deze crisis te overleven en zo snel mogelijk de sociale cohesie in onze samenleving daarna zo snel mogelijk weer een boost te kunnen geven. Ik heb er veel vertrouwen in dat onze maatschappelijke partners mee zullen doen in dit fonds.”

Het plan is volgens Van Zanen-Nieberg besproken met de directeuren van de aangesloten sportbonden. Het gaat niet om een lening die later terugbetaald moet worden. Het geld is vooral bedoeld voor de breedtesport en niet de professionele sport, aldus de voorzitter van de sportkoepel.

Van Zanen-Nieberg schat dat zo’n 80 procent van de verenigingen en bonden betalingsproblemen krijgen. Verenigingen kunnen aankloppen bij hun eigen sportbond die vervolgens een beroep kan doen op het steunfonds. Ook bonden die zelf in acute nood verkeren, kunnen gebruikmaken van het steunfonds. ,,De bonden kunnen bij ons aangeven waar de acute problemen zich voordoen. Wij gaan kijken of we dan kunnen helpen.”

NOC*NSF berekende vorige week dat de Nederlandse sport door het coronavirus 950 miljoen euro aan inkomsten dreigt mis te lopen. De sportkoepel riep de overheid op een noodfonds in het leven te roepen dat de enorme financiële gevolgen kan compenseren.

  1. De Pacer | Terug naar de eerste Marathon Rotterdam in 1981, met Jacques Valentin

    De Pacer | Terug naar de eerste Marathon Rotterdam in 1981, met Jacques Valentin

    De veertigste jubileumeditie van de Marathon Rotterdam gaat zondag niet door. Toch vonden wij van De Pacer het tijd voor iets bijzonders: een terugblik op de eerste Marathon Rotterdam in 1981. Met Jacques Valentin, derde die dag, halen we anekdotes op over een gedenkwaardige editie in de regen, met vijf rondjes rond de Kralingse Plas en slechts 180 finishers. Van een populair massa-evenement was toen nog geen sprake was, de marathon werd gelopen door een select groepje hardcore pioniers met cola als sportdrank.