Volledig scherm
Actief bij Hellas en het NOC-NSF © Jet Van Bergen En Henegouwen

Officieel: Van Zanen - Nieberg wordt nieuwe voorzitter NOC*NSF

De algemene vergadering van NOC*NSF heeft unaniem gekozen voor Anneke van Zanen - Nieberg als nieuwe voorzitter. De 55-jarige Van Zanen volgt op 20 mei André Bolhuis op wiens maximale termijn in november zou verlopen. Met het oog op het olympische jaar 2020 besloot de voormalig tophockeyer een halfjaar eerder een stap opzij te doen.

Van Zanen is geen onbekende bij de sportkoepel waar ze van 2010 tot 2016 als penningmeester zitting had in het bestuur. Een vertrouwenscommissie schoof haar als beste kandidaat naar voren, waarna het bestuur die voordracht ondersteunde. Het was aan de leden om vanavond in te stemmen met haar benoeming. Dat gebeurde zoals verwacht.

Volledig scherm
Stemmen tijdens de extra algemene vergadering van NOC*NSF waar Anneke van Zanen-Nieberg werd voordragen als nieuwe voorzitter. © ANP

Haar ambities gaan ver. ,,Ik denk als een sporter.’' Sportclubs moeten voor iedereen toegankelijk zijn, de top tien-ambitie blijft gehandhaafd en - bekende ze nadat het haar gevraagd werd - de Olympische Spelen zijn nog steeds van harte welkom in Nederland.

,,Ik ben ooit voorzitter van handbalvereniging Hellas geworden, dan wil je dat zowel je heren- als je damesteam Nederlands kampioen wordt. Als je de Olympische Spelen niet naar Nederland wilt halen, moet je geen voorzitter van NOC*NSF worden. Die kaars is altijd aan’', vertelde de 55-jarige Haagse nadat ze unaniem - 180 tegen 0 stemmen - was gekozen als opvolgster van André Bolhuis.

Ze had eerst de stemgerechtigden op Papendal bedankt voor het getoonde vertrouwen. ,,In januari schrijf je een brief en sta je al in de stal te trappelen, maar je moet rustig blijven. Net als toen ik werd voorgedragen als enige kandidaat.’' Het was het moment dat ze haar werkgever - Van Zanen was bestuursvoorzitter van accountantsorganisatie Baker Tilly - moest melden dat ze na een jaar al weer vertrok. ,,Ik vind dat het te combineren is. Zij vonden van niet. Ik heb gekozen voor mijn passie. Familie, werk en sport, dat is een logische driehoek voor mij. Dit is een jaloersmakende functie waarin je een bijdrage kunt leveren aan de samenleving. Ik wil anderen geven wat sport bij mij doet. Het geeft me energie. En een andere baan komt er heus wel weer.’' Het voorzitterschap van sportkoepel NOC*NSF is een onbezoldigde functie.

Ze wil verbinden: sport, politiek en de private sector. ,,Ervoor zorgen dat iedereen kan sporten, dat dat ook financieel haalbaar is. Daar ligt ook de uitdaging. Maar bij VWS begrijpt men hoe belangrijk sport voor de gezondheid en bijvoorbeeld ook de integratie is. Net als bij de Nederlandse Loterij.’’