Joyce Sombroek is huisarts in opleiding en was als hockeyster actief op de Olympische Spelen van Londen (2012) en Rio de Janeiro (2016). Zij vertelt hoe ze de coronacrisis ervaart.
Volledig scherm
PREMIUM
Joyce Sombroek is huisarts in opleiding en was als hockeyster actief op de Olympische Spelen van Londen (2012) en Rio de Janeiro (2016). Zij vertelt hoe ze de coronacrisis ervaart. © Videostill

Oud-topsporters strijden nu tegen corona: ‘Niet lullen maar poetsen, dat zit in ons dna’

Ze glorieerden op de Olympische Spelen, gingen na hun carrière in de zorg werken en vormen nu de frontlinie van de coronacrisis. Hoe ervaren ze dat? En helpt hun topsportverleden ze daarbij?

Joyce Sombroek (29), oud-hockeyster

,,Na anderhalf jaar als arts te hebben gewerkt op de spoedeisende hulp, interne geneeskunde, longziekten en cardiologie, begon ik op 1 maart als huisarts in opleiding in Aalsmeer. Ik haal voldoening uit contact met mensen, het fysiek en mentaal kunnen helpen. Deze opleiding is een goede basis, het werk breed en divers. De eerste dagen waren nog redelijk normaal, al snel stond alles in het teken van corona en zagen we alleen nog spoedgevallen. Het onderwijs ligt nu grotendeels stil, alles is ondergeschikt geraakt. Eerst moeten we hier zo goed mogelijk doorheen komen.

 1. 17-voudig Nederlands kampioen Wolters-Verstegen stopt er mee

  17-voudig Nederlands kampioen Wol­ters-Verstegen stopt er mee

  Sanne Wolters-Verstegen heeft op 34-jarige leeftijd een punt achter haar carrière gezet. De zeventienvoudig Nederlands kampioen wilde dit jaar nog één keer proberen om de Olympische Spelen te halen, maar als gevolg van de coronacrisis is het mondiale sportevenement uitgesteld naar 2021. Zo lang wil ze niet doorgaan. ,,Het is tijd om een stap terug te doen en de atletiek te laten gaan", schreef Wolters-Verstegen op haar sociale media.
 2. Piet van der Kruk (78), laatste Nederlandse gewichtheffer op de Spelen, overleden
  30 keer Nederlands record

  Piet van der Kruk (78), laatste Nederland­se gewichthef­fer op de Spelen, overleden

  Piet van der Kruk, de laatste Nederlander die als gewichtheffer actief was op de Olympische Spelen, is op 78-jarige leeftijd overleden. Van der Kruk eindigde op de Spelen van 1968 in Mexico-Stad op de negende plaats bij de zwaargewichten met een totaal van 487,5 kilogram. De oud-olympiër, geboren in Delft en woonachtig in Nootdorp, overleed donderdag in het ziekenhuis na een kort ziekbed, zo maakte zijn familie bekend.