Paniek in hippische wereld: ‘Er gaan paarden dood’
De Nederlandse hippische sportfederatie KNHS is bijzonder bezorgd over de uitbraak van het voor paarden zeer besmettelijke rhinopneumonie-virus in Europa. Bijna alle internationale wedstrijden zijn inmiddels tot eind maart stilgelegd door de internationale organisatie FEI.
Delen per e-mail
,,Wat ik heb begrepen zijn er drie varianten”, zegt Theo Fledderus, algemeen directeur van de KNHS. ,,De ergste van de drie heeft toegeslagen. Dat betekent dat er ook paarden doodgaan.”
Dat het virus uitbrak op een topsportevenement in Valencia is een complicerende factor. Fledderus: ,,Het gebeurde op een plaats waar heel veel paarden bij elkaar zijn. In elk geval meer dan 500. Van alle Nederlanders die er waren, zit nog één ruiter daar in quarantaine. Vier van zijn paarden zijn gezond, vier vertonen lichte verschijnselen.”
Paardenvirus ook in Doha
Het agressieve paardenvirus dat in Valencia opdook is nu ook in Doha geconstateerd. Twee paarden van de Duitse springruiter Sven Schlüsselburg zijn positief getest op het rhinopneumonie-virus. De Duitser was uit Valencia gekomen nog voordat duidelijk was dat daar het voor paarden dodelijke virus was uitgebroken. In Doha zijn komend weekeinde wedstrijden uit de Global Champions Tour, waar veel toppers deelnemen, onder wie Nederlanders Bart Bles, Suus Kuyten, Johnny Pals, Maikel van der Vleuten en Jur Vrieling.
In drie andere landen dan Spanje, waar inmiddels vier paarden aan het virus zijn overleden, zijn gerelateerde uitbraken gemeld. In Nederland is nog geen sprake van een grote uitbraak, al kent Fledderus nog niet alle details. ,,Ik weet ook dat het ministerie de situatie al sinds vorige week nauwlettend in de gaten houdt”, zegt Fledderus. ,,Maar van een vervoersverbod is in Nederland in elk geval nu nog geen sprake.”
Afgelastingen
Voor de topsport zitten er ook grote nadelen aan de ingreep van de FEI. Fledderus: ,,Vooropgesteld, het is een heel verstandige beslissing om alles plat te gooien. Maar de consequenties zijn groot. Vanwege het coronavirus hebben de ruiters al heel weinig kansen gehad om topwedstrijden te rijden. De voorbereiding op de Olympische Spelen van Tokio stond al onder druk. Daar komt dit nog bij. En wie zegt mij dat het eind maart voorbij is.”
Als gevolg van de internationale maatregel kan het topevenement de Dutch Masters, voorheen Indoor Brabant, niet doorgaan. ,,Heel vervelend”, zegt Fledderus. ,,Vorig jaar werd het vanwege corona ook op het laatste moment afgelast. Verder treft deze ingreep echter de wedstrijdkalender in Nederland niet zo direct. Wij mochten door de coronamaatregelen al vrijwel geen wedstrijden organiseren.”
Anky van Grunsven
Voor de tweede opeenvolgende keer gaan de Dutch Masters (Indoor Brabant) niet door. ,,Vorig jaar werd het een uur van te voren afgelast vanwege corona, nu tien dagen van tevoren wegens een paardenvirus”, zegt Anky van Grunsven. De drievoudig olympisch kampioene dressuur is voorzitter van het hippische topevenement. ,,Dit komt heel hard aan.”
Na de klap van vorig jaar was de reactie: dit moet ons geen tweede keer overkomen. Van Grunsven nu: ,,Maar natuurlijk gaan we kijken hoe we ook dit weer kunnen oplossen. We werken hier met een groep mensen die niet zo van het opgeven is. Nadat de FEI tot de afgelasting overging, hebben we direct onderling contact gehad. De teneur is: we gaan door.”
Maar het is bizar, aldus de voormalig nummer 1 van de wereld. ,,Maar ik begrijp het besluit van de FEI. Het rhinopneumonie-virus is bijzonder heftig en de situatie van nu vraagt om maatregelen. En ondanks alles hopen we hier uit te komen. Heel veel paardenliefhebbers waarderen ons evenement, de sponsoren zijn ons altijd trouw gebleven. De band is hecht. Tot nu toe hebben we heel veel ondersteuning gehad.”
De Masters zouden dit jaar zonder toeschouwers plaatsvinden, met een topbezetting in de spring- en dressuurrubrieken. Volgens Van Grunsven was het publieksevenement deze keer in dienst gesteld van de ruiters. “Dit was het eerste vijf-sterrenevenement dit jaar in Europa. Zowel voor de spring- als dressuurruiters is het in de voorbereiding op de Olympische Spelen zeer belangrijk dat ze zich op dit niveau met elkaar kunnen meten. Dat valt nu tenminste een maand weg. De gevolgen zijn nog moeilijk te overzien.”
Geen extra maatregelen ministerie
De overheid hoeft op dit moment nog geen aanvullende maatregelen te nemen naar aanleiding van de grote uitbraak van het voor paarden zeer besmettelijke rhinopneumonie-virus in Spanje. Dat laat een woordvoerster van het ministerie van Landbouw weten.
Het ministerie staat in nauw contact met de sector om te horen of er ondersteuning nodig is. ,,De sector is hier goed op ingericht en neemt al jaren maatregelen om deze ziekte te beheersen en heeft ook een goede informatievoorziening en advies voor paardenhouders online staan.”
Het paardenvirus is op 21 februari wel vastgesteld in Ede, meldt de Sectorraad Paarden die de collectieve belangen van de paardenbranche behartigt. Verder is het nog nergens aangetroffen in Nederland. De virusinfectie is een veelvoorkomende ziekte in Europa en steekt elk jaar wel ergens de kop op.
Op een concours in het Spaanse Valencia is een grote uitbraak van het rhinopneumonie-virus. De internationale paardensportfederatie FEI heeft vrijwel alle internationale wedstrijden in Europa wegens de uitbraak in Valencia tot 28 maart geschrapt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Toussaint zet Europees record op 50 meter rugslag nog scherper
Zwemster Kira Toussaint heeft bij de olympische kwalificatiewedstrijden in Eindhoven voor de tweede keer op de dag het Europees record op de 50 meter rugslag aangescherpt. Toussaint tikte aan na 27,10, nadat ze eerder zaterdag al tot 27,18 was gekomen. Dat was drie honderdsten sneller dan de oude Europese toptijd van 27,21 van de Britse Georgia Davies uit 2018. -
Olympische kwalificatie
Toussaint scherpt opnieuw Nederlands record op de 100 meter aan
Kira Toussaint heeft bij olympische kwalificatiewedstrijden in Eindhoven haar Nederlandse record op de 100 meter rugslag opnieuw verbeterd. Ze tikte in de finale aan in 58,65 seconden. Daarmee was Toussaint sneller dan tijdens de ochtendsessie toen ze in de series het nationale record op 58,74 neerzette. -
Grol en Meyer kunnen elkaar al snel treffen op EK judo
Henk Grol en Roy Meyer kunnen elkaar op de EK judo in Lissabon al in hun tweede partij treffen. De twee strijden in de klasse boven 100 kilogram samen om één plaatsbewijs voor de Olympische Spelen van Tokio. Beide Nederlanders beginnen met een bye. -
O'Sullivan na vijf verloren finales op rij: ‘Hou ervan om afgeschreven te worden’
Snookerlegende Ronnie O’Sullivan begint dit weekeinde als titelverdediger aan het WK in Sheffield. Hij verloor vijf finales in aanloop naar het toernooi, wat leidde tot kritiek op zijn spel. Maar daar maalt de 45-jarige Brit geen moment om. -
PREMIUM
Sanne Wevers mist in Tokio de man achter haar succes
Olympisch kampioene Sanne Wevers zal het op de Olympische Spelen van Tokio moeten doen zonder haar trainer, en vader, Vincent. De turnbond laat hem thuis. ,,Een ontzettend heftige boodschap.”
-
Maatregel in 10 landen
Paardensport ligt stil na uitbraak ‘bijzonder agressief’ virus, streep door Dutch Masters
De internationale paardensportfederatie FEI heeft vrijwel alle internationale wedstrijden tot 28 maart geschrapt wegens de uitbraak van het rhinopneumonie-virus. De maatregel treft tien landen van het Europese vasteland, waaronder Nederland, zo meldt de KNHS. Ook het topevenement Dutch Masters (voorheen Indoor Brabant) dat volgende week zou beginnen, valt onder het verbod. -
Video & foto's
Uniek: na 182 jaar wint vrouw beroemdste paardenrace ter wereld
Rachael Blackmore heeft na 182 jaar als eerste vrouw ooit de Grand National, de grootste paardenraceprijs ter wereld, gewonnen. Dankzij de zege van de 31-jarige Ierse pakte ze ook zo'n 750.000 pond aan prijzengeld. -
PREMIUM
Van Dijke over tweestrijd: ‘Als je een objectief oordeel gaat vellen, stuur je mij’
Met haar Europese titel zet judoka Sanne van Dijke de boel op scherp. De grote vraag is nu: wie gaat naar de Olympische Spelen, de routinier of de judoka met het meest recente succes?