Volledig scherm
© EPA

Rusada is ‘lawine aan leugens’ beu

De baas van het Russische antidopingbureau Rusada heeft elke betrokkenheid bij het manipuleren van dopingdata uit het laboratorium in Moskou krachtig van de hand gewezen. ,,De lawine aan leugens wordt dagelijks groter”, laat algemeen directeur Joeri Ganoes weten in een open brief op de website van Rusada.

,,Mensen die beweren dat Rusada wijzigingen heeft aangebracht in de testresultaten van het laboratorium in Moskou begrijpen niets van de materie of liegen erop los. Beide zijn vreselijk. Daarmee misleiden ze de Russische en de mondiale sportwereld, in een poging om de ware redenen van het falen van het antidopingbeleid te maskeren.”

De schorsing van bijna drie jaar van Rusada werd vorig jaar opgeheven. De straf was uitgesproken wegens structurele doping in de Russische sport.

Het mondiale antidopingbureau WADA betwijfelt echter of de eerder door Rusada beschikbaar gestelde dopingdata juist zijn. Gesproken wordt zelfs van vervalsing. De instantie vroeg daarom eind september om aanvullende gegevens. Het is onduidelijk hoe ver het nadere onderzoek van WADA nu is gevorderd.

  1. Joost Luiten wendt zich tot sportpsycholoog

    Joost Luiten wendt zich tot sportpsy­cho­loog

    Joost Luiten heeft de hulp ingeroepen van een sportpsycholoog. De bekende Engelse perfomance coach Karl Morris moet de Nederlandse topgolfer helpen bij het putten. Dat meldt de 33-jarige Rotterdammer op zijn website. ,,Ik merk dat ik mezelf te veel druk opleg bij het putten, als het al een tijd niet echt lekker loopt wordt het ook een mentaal iets. Dan moet je iets durven veranderen, of iemand toevoegen aan je team en dat wordt Karl dus.”