Volledig scherm
Sanne Wevers. © ANP

Sanne Wevers lijkt op tijd klaar voor WK turnen over drie weken

Ultieme testSanne Wevers heeft bij haar comeback Nederland geholpen aan de zege in de turninterland tegen Zwitserland, Spanje en Hongarije. Voor Wevers was het haar eerste wedstrijd sinds de balkfinale op de WK in Doha vorig jaar november.

Door Marcel Luyckx

De interland in Sportstad Heerenveen was voor de olympisch kampioene van Rio de Janeiro de ultieme test voor de aanstaande WK. Bondscoach Gerben Wiersma heeft aangegeven nog dit weekeinde zijn selectie voor Stuttgart bekend te maken.

Volledig scherm
Sanne Wevers wiebelt even op de balk. © ANP

Voor de eerste van twee testinterlands, twee weken geleden, was Sanne Wevers nog niet wedstrijdfit na maandenlang blessureleed. Ze laste een pauze in, omdat een chronische heupblessure maar niet wilde verbeteren. Het straalde zelfs uit naar haar rechterbeen. Ze lijkt net op tijd fit voor de komende WK. Over drie weken, op zaterdag 5 oktober, moeten de Oranje-dames in Stuttgart een olympisch teamticket veiligstellen.

In het begin van haar balkoefening, het openingsnummer voor Nederland, volgde op haar eerste pirouette een flinke wiebel. Ze hervond snel haar balans en groeide in haar oefening. Met 13.333 punten zette ze identiek dezelfde score neer als tweelingzus Lieke even daarvoor. Van de Nederlandse equipe, verdeeld in een A- en B- team, deed alleen Naomi Visser beter.

Voor Sanne Wevers kon daarna op vloer en sprong, omdat haar repertoire sinds jaar en dag beperkt blijft tot twee toestellen: balk en brug. Op het laatste onderdeel had ze ondanks een geslaagde oefening geen meerwaarde voor het team. Alleen de beste drie resultaten per land per toestel tellen en Lieke Wevers, Eythora Thorsdottir en Naomi Visser brachten meer punten in het laatje.

Meer in petto

Aan Wiersma het oordeel of de vorm van Wevers goed genoeg is om de olympisch kampioene in zijn WK-team op te nemen. In de wetenschap dat ze zeker op balk nog meer in petto heeft dan ze in Heerenveen liet zien. De zusjes Wevers, Thorsdottir, Visser en Vera van Pol kwamen tot een teamscore van 163.166 punten, 1.1 meer dan 2 weken geleden.

Volledig scherm
Sanne Wevers. © ANP

Visser zette een dijk van een vierkamp neer en hield zelfs wereldtopper Giulia Steingruber uit Zwitserland van het goud af in het individuele klassement. Ook Tisha Volleman is nog in de race voor een WK-startbewijs. Als lid van het B-team kwam ze tot een hogere meerkampscore dan Van Pol.