Schaatsers Oranje: 'We moeten meer trainen op achtervolging'
Het is Nederland niet gelukt om goud te pakken op de ploegenachtervolging. Zowel de mannen als de vrouwen legden het af tegen de uiteindelijke winnaar. Bij de mannen was dat Noorwegen, dat Nederland in de halve finale klopte en daarna soeverein naar het goud schaatste. De vrouwen waren in de finale duidelijk te zwak voor Japan.
Na afloop ging het bij beide ploegen over de Nederlandse schaatscultuur. Diverse schaatsers wezen op het feit dat in het buitenland veel meer samen getraind wordt, omdat er niet zoveel verschillende ploegen zijn. ,,Misschien moeten we afspreken om meer samen te gaan trainen", zei Patrick Roest tegen de NOS.
Ook Sven Kramer, Jan Blokhuijsen, Lotte van Beek en Antoinette de Jong wezen op het lagere aantal trainingsuren als oorzaak voor het missen van goud.
Afsluiting
Bedankt voor het volgen van dit liveblog, we gaan afsluiten. Vrijdag is er weer een schaatsdag. Dan rijden de mannen de 1000 meter.
Ook Kramer wijst op het nadeel van de ploegencultuur in Nederland, in relatie met de ploegenachtervolging. Eerder deden de vrouwen dat ook. Hij ontkent wel dat het onderdeel minder prioritiet kreeg dan vier jaar geleden in Sotsji, toen goud gepakt werd. Maar, zegt Blokhuijsen: ,,De Noorse trein traint al vier jaar met elkaar."
,,We hebben verloren van de winnaar. Noorwegen rijdt twee keer een fantastische tijd", zegt Sven Kramer tegen de NOS. Het incident met 'de veer' van Jan Blokhuijsen is vervelend, maar mag volgens hem geen excuus zijn. Blokhuijsen, die zei dat het na het knappen van de veer leek alsof hij op 'een halve schaats' reed, legt uit waarom hij voor een ouder type veer koos. ,,Je wilt op materiaal rijden dat je kent."
Meer dan zilver zat er voor de Nederlandse vrouwen niet in op de olympische achtervolging, zegt Marrit Leenstra. ,,Dit is wat we hadden. Dat was goed, maar niet goed genoeg. Japan was gewoon beter vandaag.''
,,We hebben alles gegeven. Heel even waren we zelfs sneller in de race. Maar zij herstelden zich snel. We hadden vooraf zeker gedacht dat goud mogelijk was. Helaas zat het er niet in.''
Het brons van de Amerikaanse vrouwen maakte een einde aan een lange droogte. Zestien jaar lang werd er olympisch niets gewonnen.
Ireen Wüst reageert bij de NOS op het zilver van de vrouwen. Het was haar laatste olympische wedstrijd. ,,Daarom zijn de spanning en ontlading groot. Ik ben teleurgesteld, maar ook trots." Als ze had gewonnen was ze de meest succesvolle winterolympiër ooit geworden. Antoinette de Jong en Lotte van Beek wijzen in een reactie op het feit dat Japan meer samen traint, omdat daar niet zoveel verschillende ploegen zijn.
Opnieuw rijdt Noorwegen een strakke tijd: 3.37,32. Dat is ruim een seconde sneller dan Nederland in de strijd om het brons reed. De Koreanen komen tot 3.38,52.
Goud voor Noorwegen! Zuid-Korea wordt in de finale ruim verslagen. Na de overwinning van Lorentzen op de 500 meter het tweede Noorse schaatsgoud.
Halverwege is het verschil te verwaarlozen. Korea loopt licht voor. Houden de twee jonkies het vol?
Nu de wedstrijd om het goud: Noorwegen en Zuid-Korea gaan van start. Wie wint?
Nederland boekt een eenvoudige zege op Nieuw-Zeeland en pakt brons. Nieuw-Zeeland bleek uitgeput.
Nederland 3.38,40
Nieuw-Zeeland 3.43,54
Nederland pakt een voorsprong van ruim twee seconden op de mannen uit Nieuw-Zeeland. Nog drie ronden.
Het verslag van de wedstrijd bij de vrouwen. De titelverdediger bleek in de olympische finale niet opgewassen tegen het favoriete Japan.
Meteen is het de beurt aan de mannen. Kramer, Roest en Blokhuijsen nemen het op tegen het taaie Nieuw-Zeeland. Lukt het om brons te pakken?
Het verschil was uiteindelijk meer dan een anderhalve seconde. Ireen Wüst toont zich geëmotioneerd door het missen van het goud.
De tijden:
Japan 2.53,89 OR
Nederland 2.55,48
Japan pakt goud op de ploegenachtervolging! Nederland heeft zilver. Op het einde kon Oranje de versnelling van de Japansen niet bijbenen. Ireen Wüst pakt haar elfde olympische medaille, maar niet die waar ze op hoopte.
Japan versnelt! Het verschil is miniem.
Beide teams openen snel, onder het wereldrecord. Nederland ligt halverwege een fractie voor.
Nu het moment suprême. Wüst, Leenstra en De Jong nemen het op tegen het sterke Japan. Dat treedt aan met de zusjes Takagi en Ayano Sato. Haalt Nederland goud en schrijft Wüst daarmee geschiedenis? Over een paar minuten weten we het.
De Verenigde Staten stortte in maar pakt op het nippertje brons, Canada wordt vierde.
De tijden:
VS 2.59,26
Canada 2.59,70
De vrouwen beginnen aan de strijd om het brons. Amerika neemt een enorme voorsprong op Canada. Daarna de finale met Nederland!
Jan Blokhuijsen zou met een oud type veer hebben rondgereden, meldt analist Erben Wennemars bij de NOS. Die veer zou door de fabrikant zijn teruggeroepen en vervangen door een nieuwe. Blokhuijsen zou die nieuwe veer echter niet hebben gebruikt.
De Nederlandse vrouwen staan voor een flinke uitdaging. Het wereldrecord dat de Japansen in december in Salt Lake City neerzetten, is bijna 5 seconden sneller dan het Nederlands record, dat ook toen gereden werd - 2.50,87 om 2.55,57. Kleine troost: Nederland trad toen aan in een andere opstelling dan zo meteen in de finale. In plaats van Wüst en De Jong reden Wijfje en Van Beek.
Bij de mannen is Italië vijfde geworden.
De uitslag:
5. Italië
6. Japan
7. Canada
8. Verenigde Staten
Ondertussen worden in de schaatshal de wedstrijden om de vijfde tot en met achtste plaats afgewerkt. Bij de vrouwen werd China vijfde.
De uitslag:
5. China
6. Duitsland
7. Polen
8. Zuid-Korea
De halve finale voor de Nederlandse vrouwen tegen Amerika op de achtervolging bij het schaatsen was niet meer dan een formaliteit, zegt Rutger Tijssen, de assistent-bondscoach. ,,Na 200 meter gaven de Amerikanen het al op. Ze gingen zich al op de strijd om brons richten. Het was duidelijk dat het gas eraf ging. De rest was een formaliteit. Leuk is een wedstrijd op deze manier niet.''
Voor de volledigheid ook de tijden van de vrouwen.
Japan 2.58,94
Nederland 3.00,41
Canada 3.01,84
VS 3:07.28
In tegenstelling tot de halve finales van de vrouwen, boden die van de mannen genoeg spektakel. Nog even de tijden op een rijtje:
Noorwegen 3.37,08 (Olympisch record)
Zuid-Korea 3.38,82
Nederland 3.38,46
Nieuw-Zeeland 3.39,53
AD-verslaggeefster Lisette van der Geest zag het gebeuren.
De kapotte veer in de schaats van Jan Blokhuijsen houdt de gemoederen bezig. Hij leek zelf aan te geven er veel last van te hebben. Desondanks reden de mannen fors sneller dan in de heat, afgelopen weekend.
Een deceptie voor de Nederlandse schaatsers. Ze plaatsten zich vanmiddag niet voor de finale van de ploegachtervolging. In de halve finale was het Noorse trio te sterk voor Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Patrick Roest. Daarbij hielp het niet dat bij Blokhuijsen een veer sprong bij de start. Lees hier meer.
Nederland werd getroffen door materiaalpech. De veer in de schaats van Jan Blokhuijsen was kapot, vertelt bondscoach Geert Kuiper. Vooral bij de start had Blokhuijsen er last van, zegt Kuiper tegen de NOS.
Nederland verliest!
1.38 seconden verschil.
Noorwegen: 3.37,08 (OR)
Nederland: 3.38,46
Het blijft spannend in de Gangneung Oval. De Nederlanders liepen in, maar het verschil groeit weer tot ruim zes tienden!
De Noren openen sneller, onder aanvoering van Sverre Lunde Pedersen. Ze liggen ruim een halve seconde voor.
Nu de Nederlandse mannen, in een ware schaatsklassieker tegen de Noren. Die hebben routinier Havard Bokko opgesteld. Nederland begint met Roest, Kramer en Blokhuijsen.
Net geen stunt! Nieuw-Zeeland, dat bijna de gehele race leidde, verliest nipt.
Zuid-Korea: 3.38,82
Nieuw-Zeeland: 3.39,54
Hopelijk wordt het bij de mannen in de halve finales spannender dan bij de vrouwen. Zuid-Korea en Nieuw-Zeeland gaan beiden in elk geval hard van start.
Meteen na de vrouwen is het de beurt aan de mannen. Hier nog even het programma.
12.22 Zuid-Korea - Nieuw-Zeeland
12.28 Nederland - Noorwegen
In de finale treft Nederland zoals verwacht het Japan van de Nederlandse bondscoach Johan de Wit. Canada werd door zijn ploeg in de halve finale verslagen. Dit seizoen zijn Japan en Nederland veruit de sterkste schaatsnaties bij de vrouwen. Japan won veel wereldbekerwedstrijden, zowel individueel en als bij de teamonderdelen, Nederland was op de Olympische Spelen succesvol op de 1500 en 3000 meter.
De finale wordt later vandaag geschaatst.
Droomfinale tussen Nederland en Japan
De Nederlandse schaatssters hebben zich vanmiddag probleemloos geplaatst voor de finale van de ploegachtervolging. In de halve finale werd de Verenigde Staten, dat op halve kracht leek te rijden, probleemloos verslagen. Vanaf de start namen Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Lotte van Beek de leiding. Al snel was de marge 3 seconden en kon het trio gas terugnemen. Desondanks werd de voorsprong alleen maar groter. Op de streep had Nederland bijna 7 tellen over op de Amerikaansen. Wüst, De Jong en Van Beek kwamen rechtop over de finish. Ze waren met 3.00,41 zo’n 5 seconden langzamer dan eerder in de week in de kwartfinale, toen een olympisch record werd geschaatst. In principe neemt Marrit Leenstra in de finale het stokje weer over van Van Beek. Zij werd, als schaatsster met ten opzichte van allroundsters Wüst en De Jong een mindere inhoud, gespaard.
Ook Japan haalt de finale. De tijden:
Japan 2.58,94
Canada 3.01,82
De Nederlandse vrouwenploeg heeft zich bij de Winterspelen in Zuid-Korea dus royaal geplaatst voor de olympische schaatsfinale op de achtervolging. Oranje versloeg de Amerikaanse formatie met een verschil van liefst 6,87 seconden. Nederland was in de heats ongeveer 5 seconden sneller en hoefde nu dus niet tot het uiterste te gaan.
Nu Japan tegen Canada, dat ook met een verzwakt team aantreedt. Als Japan niet valt, lijken ze zeker van een finale tegen Nederland.
Een makkelijke overwinning, Nederland naar de finale.
De tijden:
Nederland: 3.00,41
VS: 3.07,28
De Amerikanen doen het rustig aan. Nederland hoeft daardoor ook niet tot het uiterste te gaan en lijkt makkelijk te gaan winnen.
De wedstrijd staat op het punt van beginnen. Nederland opent het bal tegen de VS. Het concept is simpel: wie het eerst met drie rijders finisht, wint. Wüst, Van Beek en De Jong staan klaar.
Ireen Wüst hoopt op 'een gouden dag', zegt ze tegen de NOS. Ze gaat ook in op de tactiek. ,,De eerste drie ronden volgen we het raceplan, daarna kijken we naar de Verenigde Staten", zegt ze bij de NOS.
De VS treedt zo meteen niet met Brittanny Bowe, maar met Carlijn Schoutens aan. Het kan er op duiden dat de Amerikaansen voor het brons gaan, en tijdens de halve finales niet te veel energie willen verspillen.
Sven Kramer hoopt dat het met de wissel van Patrick Roest voor Koen Verweij beter gaat, zegt hij tegen de NOS. Hij vindt wel dat het team Verweij beter uit de wind had moeten houden, toen hij het moeilijk kreeg. Het 'slachtoffer' zelf relativeert: ,,Ik heb ook de 1000 meter en de massastart nog."
Bij wedkantoor Ladbrokes is Nederland favoriet, vlak voor Japan. Canada en de VS worden niet kansrijk geacht.
De Amerikaanse vrouwen hebben in elk geval zin in hun halve finale tegen Nederland, getuige deze foto. Onder meer Brittany Bowe laat een brede glimlach zien.
Voor Ireen Wüst is het vandaag een extra speciale dag. De 31-jarige Brabantse begint aan haar laatste olympische optreden in haar schitterende loopbaan. Ze kan op de ploegachtervolging haar zesde olympische titel winnen. Daarmee zou Wüst definitief de GOAT (Greatest Of All Time) van het olympische vrouwenschaatsen zijn.
De Japanse zussen Nana en Miho Takagi leggen in de Japanse krant The Mainichi uit wat hun tactiek wordt: weinig wisselen en Miho lang aan kop laten rijden. Japan wordt gezien als de grootste concurrent van de Nederlandse vrouwen.
Het belooft vandaag erg spannend te worden. Zowel de vrouwen als de mannen van het Nederlandse team kunnen forse concurrentie verwachten vanuit Azië. Onze collega's van Studio Korea peilden rond de Gangneung Oval op wie kenners en supporters hun geld zetten.
Bij de Nederlandse vrouwen één wijziging ten opzichte van de kwartfinales. Lotte van Beek vervangt Marrit Leenstra. Bondscoach Geert Kuiper: ,,Marrit behaalde brons op de 1500 meter, met Lotte 0,01 seconde erachter als nummer vier. Het is een luxepositie. Marrit is meer een sprintster en hoeft nu maar één keer te rijden."
Kjeld Nuis fietste in de Koreaanse ochtend een rondje met de mannen die voor Nederland de ploegenachtervolging rijden. Het was flink koud, zo te zien.
Het complete programma van de halve finales.
Vrouwen
12.00 uur Nederland - Verenigde Staten
12.06 uur Japan - Canada
Mannen
12.22 Zuid-Korea - Nieuw-Zeeland
12.28 Nederland - Noorwegen
Spannende vraag bij de mannen is hoe de wissel Verweij-Roest uitpakt. Patrick Roest toonde op de 1500 meter aan in vorm te zijn, maar tegelijk heeft hij al even geen achtervolging meer gereden, gaf hij gisteren toe.
De Zuid-Koreaanse vrouwen zijn al uitgeschakeld, en daarover is een rel uitgebroken. Bo-reum Kim, Ji-woo Park en Seon-yeong Noh zagen de halve finale van de ploegachtervolging bij de vrouwen in rook opgaan, nadat Noh seconden achter haar twee landgenotes over de streep kwam. Lees hier meer.
Het onderdeel ploegachtervolging, met vanmiddag de halve finales en finales bij mannen en vrouwen, is sterker bezet dan ooit. Toch telt voor de twee Nederlandse teams alleen goud. Lees hier de voorbeschouwing van onze verslaggever Rik Spekenbrink.
In deze video onthult oud-schaatser Gianni Romme de geheimen van de ploegenachtervolging. De toverwoorden: teamdenken en flexibiliteit.
Welkom in het liveblog van een nieuwe schaatsdag in Pyeongchang. In de Gangneung Arena rijden de vrouwen en mannen voor de medailles in de ploegenachtervolging. Volg hier alle ontwikkelingen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Honkballer Boston Red Sox krijgt bal met ruim 150 km per uur vol in gezicht
Dat was even schrikken maandag toen honkbalveteraan Justin Turner (38) tijdens een preseason-duel in de eerste inning tegen de vlakte ging. De eerste honkman van de Boston Red Sox kreeg een bal met een snelheid van ruim 150 kilometer per uur van Detroit Tigers-pitcher Matt Manning vol in zijn gezicht en belandde in het ziekenhuis. -
Talentvolle Emely de Heus (20) gaat racen in nieuwe F1 Academy
Het Nederlandse racetalent Emely de Heus doet mee aan het eerste seizoen van de F1 Academy, een nieuwe raceklasse voor jonge vrouwelijke coureurs die is opgezet door de Formule 1. De 20-jarige De Heus gaat rijden voor het Nederlandse team MP Motorsport. Afgelopen jaar deed de coureur uit Mijnsheerenland mee aan de W Series, de raceklasse voor vrouwen. -
NBA-icoon verdiende 91 miljoen dollar, heeft minstens 7 kinderen bij 6 vrouwen en is nu opgepakt na schietpartij
Shawn Kemp, een van de populairste NBA-spelers van de jaren negentig, is gisteren gearresteerd en overgebracht naar een gevangenis in Washington. Kemp wordt ervan beschuldigd betrokken geweest te zijn bij een drive-by shooting. -
Turncoach Vincent Wevers beseft na vrijspraak in hoger beroep: 'De melders zullen teleurgesteld zijn’
Turncoach Vincent Wevers is ook in hoger beroep vrijgesproken van grensoverschrijdend gedrag. Dat is de uitspraak van de commissie van beroep van het Instituut Sportrechtspraak (ISR). -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.
-
Dreun voor Oranje-honkballers: ruime nederlaag tegen Italië betekent abrupt einde WK
Voor de honkballers van het Nederlands Koninkrijksteam is het WK op een geweldige teleurstelling uitgelopen. Een ruime nederlaag in de laatste groepswedstrijd tegen Italië (7-1) betekende een onverwachte uitschakeling voor de ploeg van bondscoach Hensley Meulens, die nog zo goed was begonnen aan de World Baseball Classic. -
-
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”