Tien oud-triatleten doen hun verhaal over psychische en fysieke mishandeling, triatlonbond reageert ontzet
Nederlandse triatleten zeggen in het verleden psychisch en fysiek mishandeld te zijn. Dat gebeurde op het Nationaal Triathlon Trainingscentrum (NTC), geven tien oud-sporters vrijdag aan in dagblad Trouw.
Eerder dit jaar kwamen misstanden in de turnwereld aan het licht, deze week gevolgd door signalen uit de danswereld, via klokkenluider Kim Koumans. Tijdens een daaropvolgend debat in de Tweede Kamer kondigde demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid en Sport) onder meer aan dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar grensoverschrijdend gedrag binnen de topsport.
De triatleten geven in Trouw onder meer aan dat de prestatiedruk ontzettend hoog was, met een sterke dwang om af te vallen. Sporters hadden te maken met depressies, eetstoornissen, chronische pijn in het lichaam en zelfmoordneigingen.
Reactie Triatlonbond
Rembert Groenman, directeur van de Nederlandse Triathlon Bond (NTB), geeft in Trouw aan dat je de misstanden niet kunt vergelijken met de verhalen uit de turnwereld. Wel erkent hij dat er op het trainingscentrum in Sittard ,,ongetwijfeld zaken gebeuren die niet fijn zijn voor onze atleten en die nemen wij als bond bloedserieus”. ,,We vinden het moedig dat sporters naar buiten komen met hun verhaal en nemen deze signalen serieus. De Nederlandse Triathlon Bond heeft waardering voor de sporters die het aangedurfd hebben naar buiten te komen met hun verhaal. Graag willen wij laten weten dat voor alle betrokkenen de deur openstaat om met ons in gesprek te gaan om te kijken waar wij kunnen ondersteunen of kunnen leren van hun verhaal”, aldus Groenman.
Triatlonbond reageert voorlopig niet
De Nederlandse triatlonbond NTB gaat voorlopig niet in op nieuwe beschuldigingen, geuit op het webplatform 3athlon.nl. Na eerdere meldingen over een te hoge prestatiedruk die bij triatleten leidde tot depressies, eetstoornissen, chronische pijn in het lichaam en zelfmoordneigingen, zoals ook dagblad Trouw afgelopen week berichtte, volgen er nu nieuwe verwijten aan het adres van technisch directeur Adrie Berk.
Volgens 3athlon.nl zou Berk een aantal atleten ‘min of meer hebben gedwongen’ een deel van hun stipendium, een toelage van NOC*NSF voor A-sporters, af te staan aan de bond. De website beroept zich op verklaringen van niet nader genoemde atleten. Het zou gaan om bedragen van 750 euro per maand. Berk zou atleten hebben gewaarschuwd dat zij hun A-status zouden verliezen als ze niet zouden betalen. Dat gebeurde bij triatleten die niet op basis van door NOC*NSF geformuleerde voorwaarden, maar door een voordracht van de NTB voor een stipendium in aanmerking komen.
Na de eerdere onthullingen verklaarde de NTB bij monde van algemeen directeur Rembert Groenman “ontzet” te zijn. De bond zegt in afwachting te zijn van een onderzoek dat na signalen van huidige atleten is uitgevoerd door een onafhankelijk bureau. Groenman wilde daarom ook niet ingaan op de nieuwe aantijgingen. ,,We bespreken intern en in overleg met NOC*NSF de berichtgeving rond de statussen zorgvuldig en komen daar binnenkort op terug”, aldus de directeur zondag.
De NTB wacht in eerste instantie op de uitkomsten van een onderzoek dat na signalen van huidige NTC-atleten is uitgevoerd door een onafhankelijk bureau. De eerste resultaten daarvan worden eind volgende week verwacht. ,,Verder onderschrijven wij het belang van een breed onderzoek naar alle aspecten van de topsportcultuur, zodat wij als bond kunnen werken aan een veilig en verantwoorde omgeving voor onze sporters. Voor misstanden is bij onze bond geen plaats”, schrijft Groenman.
,,Het is belangrijk dat onze sporters op een plezierige wijze kunnen werken aan hun prestaties. Sporters die nare ervaringen hebben meegemaakt of nog meemaken kunnen terecht bij de vertrouwenspersonen van de bond. Als zij zich liever (anoniem) melden buiten onze bond dan kunnen zij ook terecht bij het Centrum Veilige Sport NL.”
Afslankpillen
De 27-jarige Charissa Zijlstra is een van de triatleten die haar verhaal in de krant deed. ,,Ik kocht stiekem afslankpillen en verzweeg dat voor mijn ouders en trainers. De nadruk lag zo op ons gewicht dat ik alleen maar bezig was met afvallen terwijl we vier keer per dag trainden”, geeft zij aan.
De NTB liet eerder dit jaar, op aandringen van een aantal topatleten en het Centrum Veilige Sport Nederland, een onafhankelijk onderzoek doen. Dat onderzoek is gedaan door het bureau Fijbes Consultancy & Training. Volgende week komt dat rapport uit.
,,Als het rapport aangeeft dat er fouten zijn gemaakt op het NTC, dan moeten we ruimhartig excuses aanbieden. En elkaar recht in de ogen kijken. Om vervolgens daar als bond zo snel als mogelijk mee aan het werk te gaan”, aldus directeur Groenman.
Staatssecretaris Blokhuis reageerde voor onze camera:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
-
Kamermeerderheid wil onderzoek naar misstanden in andere sporten
Een Kamermeerderheid wil dat misstanden in de gehele sportwereld breder worden onderzocht, niet alleen in de turnsport. Het kabinet moet een onderzoek naar misstanden instellen. -
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen. -
Fleur Jong als eerste paralympiër door FHM verkozen tot mooiste sportvrouw van Nederland
Als eerste paralympische sporter ooit is Fleur Jong bij de jaarlijkse verkiezingen van de FHM500 verkozen tot Mooiste Sportvrouw van Nederland. De 27-jarige atlete volgt Irene Schouten op. -
Joost Luiten beleeft ‘moeilijke dag’ op KLM Open: ‘Het was overleven’
Met zes van de vijftien gestarte Nederlandse golfers gaat het KLM Open dit weekeinde verder op de baan van Bernardus in Cromvoirt. Natuurlijk met Joost Luiten, al moest de tweevoudig toernooiwinnaar daar flink voor aan de bak. „Het was overleven op een moeilijke dag”, aldus de 37-jarige Bleiswijker.Cromvoirt
-
Brooks Koepka deze keer wel bestand tegen de druk en wint vijfde major
-
-
-
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen. -
Detroit Pistons biedt coach Monty Williams duurste contract ooit in NBA
Basketbalclub Detroit Pistons heeft een zesjarig contract ter waarde van 87,5 miljoen dollar (ruim 80 miljoen euro) klaarliggen voor coach Monty Williams. Als de oud-coach van Phoenix Suns toehapt, kan hij de best betaalde coach ooit worden in de NBA.